PRIPREMITE SAMI ZOBENO MLIJEKO! Idealna zamjena za kravlje, a bogato je kalcijem, mineralima i vitaminima

Foto: Pixabay

Obična zob (Avena sativa) sitna je žitarica, biljka dugog dana. Uzgaja se za stočnu ishranu, zelenu krmu i ljudsku prehranu, najčešće za zobenu kašu. Dobar je antioksidant i stabilizator. Sadrži dosta ugljikohidrata (56%) manje masti (7%) i nešto više proteina (12%), objavilo je Dnevno.

Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, te bitno pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Bogata je vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi te poboljšanje probave. Neobično je važna u dijetalnoj ishrani, jer u sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za liječenje upala probavnih organa, a djeluje i na regeneraciju cjelokupnog organizma.

Zobeno mlijeko izvrsna je zamjena za kravlje mlijeko. Obiluje beta-glukanima, vlaknima koja usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i sprječavaju nagle promjene u razini glukoze u krvi. Time pomažu i u kontroli apetita. Beta-glukani također pomažu u regulaciji razine kolesterola u krvi te jačaju imunitet.

U blender usipajte sto grama zobenih pahuljica i prstohvat soli te ulijte litru vode.

Po želji možete dodati žlicu meda ili žlicu kakao praha.



Miksajte oko jednu minutu. Potom mlijeko procijedite kroz gustu cjediljku ili gazu, ulijte u bocu (idealno staklenu) i čuvajte u hladnjaku oko 2 do 3 dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI