Protivnik Vaših nezdravih navika i zaštitnik od sunca!

Ulje sjemenki grožđa ima i značajnu biološku aktivnost, a posebno blagotvorne učinke na krvožilni sustav gdje stvara potrebnu ravnotežu dobrog i lošeg kolesterola u organizmu, odnosno podiže dobar (HDL), a snižava loš (LDL) kolesterol. Čuva zdravlje krvnih žila i povećava elastičnost vena i arterija. Osim toga, jača cjelokupan organizam i povećava sposobnost obrane od bolesti

Koliko god se pazili, svakom od nas se dogodi da nas ponekad sunce malo više “ožari”. To, naravno, nije zdravo, ali isto tako nije se dobro ni sasvim sakriti od sunca… Ipak, ako nam koža na leđima ili nosu pocrveni od koje zrake sunca više, spas je u hladno prešanom ulju sjemenki crnog grožđa!

Ovo ulje iznimnih svojstava dobiva se mehaničkim cijeđenjem (pod velikim pritiskom) sjemenki crnog grožđa koje su nusproizvod u procesu dobivanja vina. Obiluje vitaminima i mineralima, sadrži značajne količine atioksidansa (tokotrienola), a po udjelu nezasićenih masnih kiselina, na samom je vrhu hladno prešanih ulja.

Oprez kod kupnje!

Ulje sjemenki grožđa ima značajnu biološku aktivnost, a posebno blagotvorne učinke na krvožilni sustav gdje stvara potrebnu ravnotežu dobrog i lošeg kolesterola u organizmu, odnosno podiže dobar (HDL), a snižava loš (LDL) kolesterol. Čuva zdravlje krvnih žila i povećava elastičnost vena i arterija. Osim toga, jača cjelokupan organizam i povećava sposobnost obrane od bolesti. Iskazuje izrazito snažno antioksidativno djelovanje kojim čuva membrane stanica od štetnih tvari unesenih u organizam nezdravim navikama (npr. pušenjem) i od slobodnih radikala koji metabolizmom sami nastaju u organizmu, te na taj način štiti kožu od starenja.

U nekim trgovačkim lancima danas se po vrlo niskoj cijeni može kupiti rafinarano ulje sjemnki grožđa, ali Vas upozoravamo da ono nema nikakvu nutritivnu, niti kozmetičku vrijednost. Naprotiv, u procesu rafiniranja tog ulja, kao i suncokretovog, koriste se štetna alkoholna otapala heksani, koji oštećuju gušteraču.Hladno prešano ulje sjemenki crnog grožđa izvrsno je kozmetičko regenerativno sredstvo, te se može nanositi direktno na oštećenu kožu kod opekotina od sunčanja. Ne zatvara pore, te ga na sebi možete ostaviti i preko noći. Koristi se za njegu kože lica i tijela, a posebno dobro regenerira kožu lica oko očiju. Zahvaljujući finoj teksturi i sastavu masnih kiselina, uspješno njeguje i hrani kožu, a pritom ne zatvara pore i ne ostavlja masni trag. Pomaže u zatezanju kože i održavanju njenog tonusa, te je odlično prirodno hidratantno sredstvo, jer omogućava bolju kontrolu vlaženja kože.

Preporučuje se za kožu sklonu mitiserima i aknama, jer značajno sprječava njihovo pojavljivanje, a proširene pore na koži, čini jedva vidljivima. Reducira i pojavu strija kod trudnica jer značajno utječe na zatezanje i učvršćivanje tkiva. Odlično je za njegu svih tipova kože, a posebno za osjetljivu i dehidriranu, pa i masnu kožu. Upotrebljava se kao bazno ulje i u aromaterapijskoj masaži. Ipak, ono po čemu je ovo ulje najpoznatije i najcjenjenije je visok sadržaj alfalipoične masne kiseline.

Alfa lipoična masna kiselina izolirana je tek 1951. godine iz goveđe jetre i prvo je smatrana vitaminom. Danas se smatra idealnim antioksidansom jer ima sve njegove idealne odlike. (Packer i drugi autori). Lako neutralizira slobodne radikale, kelira teške metale, te stupa u reakciju s ostalim antioksidansima i regenerira ih. Zbog toga alfa lipoičnu kiselinu nazivaju “antioksidansom nad antioksidansima”. Isto bi se, doduše, moglo reći i za glutation koji stvara naša jetra i čiju razinu podižemo uzimanjem silimarina, ali i za konjugiranu linolnu masnu kiselinu tzv. Omegu 5 koju nalazimo prije svega u sjemenkama nara.

Bezbrižno na sunce!

Alfa lipoična kiselina također pokazuje antimutagenu i antikancerogenu aktivnost. Važno je reći i to da ova masna kiselina potiče iskorištavanje glukoze u mišićima te njezino pretvaranje u energiju. Pri svemu tome ona sprječava oštećenje živaca i bubrega kod dijabetičara. Zato je možemo smatrati i karikom koja nedostaje u borbi s dijabetesom. (Naravno uz ulje crnog kima, silimarin i piskavicu). Pokazala se dobrom u liječenju mnogih bolesti oka poput glaukoma i katarakte i to tako da uništava različite vrste slobodnih radikala koji imaju potencijal napraviti veliku štetu u organizmu. Početkom 90-ih godina u Njemačkoj je odobrena upotreba alfa lipoične kiseline u tretmanu dijabetičke neuropatije, ozbiljnog oštećenja živaca praćenog osjetom utrnulosti, boli i peckanja. Smatra se da treba proći od tri do pet tjedana do poboljšanja simptoma.

No, da se vratimo na početak. Da bi se bezbrižno izlagali suncu najbolje je koristiti lješnjakovo ulje koje je prirodan izvor kolagena i vitamina E, a ima zaštitni faktor 16. To nije puno, ali ovo ulje ne zatvara pore i njeguje bolje od bilo koje skupe umjetne kereme. Nakon večernjeg tuša, nanesite na lice i tijelo hladno prešano ulje sjemenki crnog grožđa i rezultati će Vas iznenaditi.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI