(RECEPT) UVARAK OD KADULJE: ‘Za tren oka’ uništava suh i naporan kašalj

iStock

Kašalj je grčevita kontrakcija mišića, kojom se organizam oslobađa od sluzi nagomilane u bronhijama i koja može biti infektivna. Dakle, kašalj je pomoćnik kojem je neophodno pružiti podršku. Rješenje je tog problema u liječenju kaduljom.

Visoka učinkovitost ove biljke objašnjava se sadržajem vrijednih eteričnih uja u njezinim listovima, koja posjeduju antibakterijsko i antiupalno djelovanje. Također, u njihovom sastavu je mnogo fosforne kiseline, vitamina C, B1, P, tanina.

Narodna medicina preporučuje da se kod suhog kašlja uzima uvarak kadulje u mlijeku. Smatra se da takav napitak omekšava suh, naporan kašalj, rastvara sluz, stimulirajući izbacivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Posjeduje antiseptičko antiupalno djelovanje, doprinosi bržem oporavku.

Recept za mlijeko s kaduljom protiv kašlja

Sastojci:  • 250 ml mlijeka (vrsta po želji)
  • 1 žlica čaja od lista kadulje
  • 1 žličica maslaca
  • 1 žličica meda
  • 1/2 do 1 žličica kurkume

Priprema:

U lončić ulijte 250 ml mlijeka, dodajte 1 ​​žlicu čaja od lista kadulje, nakon čega, na tihoj vatri, dovedite do vrenja.

Čim mlijeko proključa, odmah ga maknite sa štednjaka. U ovaj uvarak dodajemo 1 čajnu žličicu maslaca, poklopimo i ostavimo da odstoji 15-ak minuta.

Nakon toga, uvarak treba procijediti i dodati u njega 1 žličicu meda i jednu žličicu kurkume (za djecu – pola žličice), i promiješati.

Konzumacija:

Ovaj uvarak treba popiti cijeli, pola sata prije spavanja. Možete ga pripremati nekoliko dana, dok ne osjetite olakšanje i lako iskašljavanje sluzi iz bronhija. Recept mogu koristiti kako djeca, tako i odrasli.

Kontraindikacije:

Iako je ovaj recept vrlo djelotvoran kod problema s kašljem, treba se pridržavati liječničkih preporuka. Primjerice, ovaj napitak može zaustaviti laktaciju, zato se ne preporučuje dojiljama. Također, oprez i osobama koje su sklone bolestima bubrega i hipotenziji.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI