RECEPT ZA BADEMOVO MLIJEKO: Ukusan i zdrav napitak s višestrukim učinkom

Badem je zasitna, hranjiva i nadasve zdrava namirnica koja sadrži vitamine A, C, D, E, K, tijamin B1, riboflavin B2, nijacin B3, vitamin B5, vitamin B6, folat B9 i holin, a od minerala – kalcij, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, selen, natrij i cink. Sadrži i zasićene, monozasićene, polizasićene masti, ugljene hidrate, proteine i značajnu količinu vode. Ovakav sastav badem svrstava u namirnice koje višestruko pomažu očuvanju zdravlja i ljepote.

Ako biste dio nezdravih, zasićenih masnoća iz mesa i mlijeka zamijenili bademom, razloga za brigu oko srčanih oboljenja gotovo da ne biste imali. Tome doprinose monozasićene masne kiseline, minerali i vitamin E, kojem se također pripisuje sposobnost snižavanja kolesterola. Bademi posjeduju i probiotička svojstva, te tako doprinose zdravlju probavnih organa.

Istraživanja su pokazala da badem povoljno utječe na šećer u krvi. Dovoljno je da pojedete 100 grama badema svakog dana i razina šećera bit će zadovoljavajuća. Osim toga, bakar i mangan iz ove namirnice čuvaju živčani i endokrini sustav, održavaju čvrstinu i zdravlje kostiju, normalan krvni pritisak, a potiču i optimalan rad štitne žlijezde.

Napravite sami bademovo mlijeko

U malo vode stavite 200 grama badema. Neka odstoji između 8 i 12 sati. Sutradan ih procijedite, sameljite u blenderu s litrom vode i ekstraktom vanilije. Dobiveno mlijeko procijedite kroz gustu gazu i ulijte u bočice. Čuvajte u hladnjaku do sedam dana, a ako vam ukus nije dovoljno dobar, možete ga zasladiti medom.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI