Revolucionarno otkriće: Rak dojke u uznapredovaloj fazi prvi put izliječen imunoterapijom!

SCREENSHOT

Pročitajte što o ovome misli hrvatski znanstvenik svjetskog glasa Igor Rudan.

Žena s agresivnim tipom raka dojke koji je prkosio kemoterapiji i proširio se na druge organe izliječena je eksperimentalnim postupkom koji je potaknuo njezin imunološki sustav, objavili su znanstvenici u ponedjeljak.

Ona nema rak već više od dvije godine, otkrio je tim iz Sjedinjenih Država koji je svoje rezultate predstavio kao novi imunoterapijski pristup za pacijente u završnoj fazi bolesti. Drugi stručnjaci koji nisu bili uključeni u tretman nazvali su ovaj slučaj uzbudljivim.

Takozvana imunoterapija se već pokazala uspješnom kod nekih ljudi s rakom pluća, vrata maternice, leukemijom, rakom kože i mjehura, no uspjeh kod raka crijeva, dojke i jajnika još nije zabilježen.

Američki tim je u ovom slučaju ekstrahirao limfocite iz pacijentice Judy Perkins, modificirao ih u laboratoriju i zatim ih vratio u tijelo.Slučaj bez presedana

Perkins se za taj eksperimentalni pokušaj prijavila u dobi od 49 godina, nakon nekoliko neuspjelih tretmana, stoji u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Medicine. Rak se tada već proširio na razne dijelove njenog tijela, uključujući jetru.

Funkcija imunološkog sustava je neutraliziranje neželjenih stranih tijela poput stanica raka. No u tome nekad ne uspijeva, često zbog toga što ne prepoznaje stanice raka koje sadrže DNA pacijenta.

Imunoterapijom se obrambene stanice “treniraju” da prepoznaju i bore se protiv te bolesti.

U ovoj studiji su znanstvenici uzeli limfocite iz tumora te ih skenirali kako bi pronašli specifične vrste koje reagiraju na stanice raka. Reaktivirani su u laboratoriju i vraćeni u tijelo.

U osvrtu na istraživanje objavljenom u časopisu, stručnjak Laszlo Radvany iz kanadskog Instituta za istraživanje raka u Ontariju istaknuo je da je odgovor pacijentice na tretman za rak dojke u tako uznapredovaloj fazi bio “bez presedana”.

Profesor imunoterapije iz londonskog Instituta za istraživanje raka Alan Melcher također je istaknuo da je ovaj slučaj fascinantan i uzbudljiv.

Ovaj rad “pokazuje kako moć imunološkog sustava može biti iskorištena za borbu čak i protiv najtežih slučajeva raka”, zaključio je Melcher.

Američki stručnjaci u nedjelju su objavili još jedno otkriće te izjavili da oko 70 posto žena s ranim tumorom dojke i srednjim rizikom od recidiva mogu nakon uklanjanja tumora sigurno izbjeći kemoterapiju.

“Ovo je veliko otkriće”, rekao je dr. Larry Norton iz centra za liječenje raka Sloan Kettering u New Yorku. “To znači da možda 100.000 žena samo u SAD-u ne treba kemoterapiju”, istaknuo je.

Studija, predstavljena na kongresu američkih onkologa u Chicagu (ASCO), bavila se time kako liječiti žene u ranoj fazi tumora dojke koje pozitivno odgovaraju na hormonalnu terapiju.

Rizik od recidiva utvrđuje se testom Onkotip DX koji u obzir uzima 21 gen. Žene koje na testu imaju rezultat od nula do deset nakon operacije ne primaju kemoterapiju i liječe se hormonskom terapijom. One s višim rezultatom, od 26 do stotinu liječe se i jednom i drugom terapijom.

Istraživanje je obuhvatilo 10.000 žena s tumorom dojke koji nije metastazirao u limfne čvorove, pozitivno je reagirao na hormonalnu terapiju i bile su negativne na HER2 gen.

Njih 6711 bilo je u kategoriji srednjeg rizika između 11 i 25 i nasumičnim odabirom dana im je ili samo hormonalna terapija ili hormonalna i kemoterapija zajedno.

Istraživanje je pokazalo da su sve žene starije od 50 godina s tim tipom tumora, više od 50 posto svih pacijentica u toj kategoriji, mogle izbjeći kemoterapiju. Uz to, žene s 50 godina i mlađe koje su imale rezultat od 0 do 15 također su mogle biti pošteđene kemoterapije i njezinih štetnih nuspojava.

Ipak, kemoterapija je pozitivno utjecala na žene s 50 godina i mlađe čiji se rizik od recidiva kretao od 16 do 25, ustanovili su znanstvenici.

Dr. Steven Shak, medicinski direktor u tvrtki Genomic Health, kaže da se četiri od deset Amerikanki s ranim tumorom dojke ne podvrgava testu utvrđivanja rizika recidiva i nada se da će rezultati studije to promijeniti.

“Ovo je najbolji dokaz da taj test treba postati neizostavni dio kliničke prakse”, istaknuo je.

Njegova kompanija trenutno osigurava testove za više od 900.000 pacijenata u više od 90 zemalja. Test u SAD-u stoji 4000 dolara i pokrivaju ga Medicare i sve veće osiguravajuće kuće.

Hrvatski znanstvenik Igor Rudan na svom je Facebook profilu komentirao vijest o prvom uspješnom izlječenju raka vlastitim imunostanicama. Kako je objavljeno, radi se o ženi koja je oboljela od karcinoma dojke te je izlječena u uznapredovaloj fazi.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“ZNAČAJAN NAPREDAK U LIJEČENJU RAKA VLASTITIM IMUNOSTANICAMA UZ POZNAVANJE GENETSKIH MUTACIJA

Ne znam sjeća li se itko ove naslovnice “Večernjeg lista” otprije 5 mjeseci, kad sam predvidio za 2018. točno ovo što se danas dogodilo. Rak muči čovječanstvo od pretpovijesnih vremena, a dugo vremena nismo protiv njega imali nikakvih obrana osim mogućnosti da ga kirurški odstranimo, nadajući se kako smo ga uhvatili na vrijeme, prije no što se proširio po tijelu. Zatim smo uveli i zračenje, koje je brzorastuće tumore tkiva posebno osjetljivih na zračenje moglo dobro kontrolirati, ne čineći pritom toliku štetu zdravim stanicama.

Ta su prva dva načina borbe bila neselektivna i nisu zahtijevala pretjerano razumijevanje prirode poremećaja u tumoru. Zatim je uvedena i kemoterapija, kao treće važno oružje koje je uzimalo u obzir točne mehanizme poremećaja rasta stanice, te je u ovisnosti o tome pokušavala djelovati toksično na stanice raka, imajući na žalost pritom i brojne vrlo neugodne nuspojave za bolesnika.

Rak se nije više mogao izlječiti  ni operacijama, ni zračenjem, ni kemoterapijom

Međutim, danas smo napokon čuli ono čemu se svi dugo nadamo – za prvi uspješan slučaj liječenja karcinoma dojke u relativno mlade žene, koji je bio agresivan i značajno proširen, te koji se više nije mogao izlječiti ni operacijama, ni zračenjem, ni kemoterapijom. U ovakvih bolenika, kojima medicina više jednostavno ne može pomoći jer drugih oružja osim spomenuta tri nismo imali, provode se u zadnjih nekoliko godina eksperimentalne terapije. Kod njih se kombinira znanje o genetskim mutacijama u tumoru s uzgojem vlastitih imunih stanica, koje su specifično senzibilizirane na tumor. Uzgajanje milijardi takvih imunostanica izvan tijela, u laboratoriju, i zatim njihovo ubrizgavanje natrag u krv bolesnika, može očito pronaći i pobiti sve stanice raka posvuda u organizmu, bez ikakve štete za bolesnika (Slika 3 – treba je pažljivo proučiti!), predstavljajući znanstvenu fantastiku prema ovim prethodnim oblicima liječenja, kojima je ovaj novi pristup nadmoćan u baš svakom pogledu.

Želim pritom reći kako ja osobno sada ne mogu pomoći nikome tko je obolio, jer ovdje jednostavno prenosim i objašnjavam tek opis prvog uspješnog slučaja ovakvog liječenja, postignut u USA kod raka dojke, i sve je ovo još uvijek vrlo eksperimentalno. Bile su vjerojatno potrebne stotine neuspješnih pokušaja kod prethodnih bolesnika u neizlječivim stadijima bolesti kako bi se u jedne bolesnice dobio ovakav rezultat, jer tako znanost funkcionira, čovjek mora biti spreman i nakon 100 ili 200 neuspjeha ponovo pokušati i zato znanost nije za svakoga, već samo za one najupornije.

No, sada kad znamo da se ovako nešto može postići, dobili smo službeno i novu, četvrtu liniju obrane protiv raka: kombinacijom velikog znanja kojeg smo stekli o genetici, s jedne strane, i imunologiji s druge, dobili smo oružje protiv raka znatno moćnije i sigurnije za pacijenta od svih do sada korištenih.

Divno je živjeti u vremenu stalnog napretka temeljem znanja, u kojem se svaki dan nalaze sve bolja rješenja za ljudske probleme, sve efikasnija i elegantnija. Ovo je velik dan za medicinu. Trebat će sada nekoliko godina da se sve to bolje razumije i usavrši, ali važno je znati već danas da je to moguće, i da je budućnost liječenja raka u kombinaciji genomike i imunoterapije, što bi konačno moglo biti dovoljno kad se jednom usavrši, a za to će sada biti potrebne godine”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI