SAMOPREGLED ŠTITNJAČE: Brzo i jednostavno, a može vam spasiti život!

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, čak dvije milijarde ljudi u svijetu pati od nekog od poremećaja štitne žlijezde. S obzirom na to da je riječ o jednoj od najvažnijih u ljudskom organizmu, ovaj ugledni portal objavio je upute za samopregled.

1. Stanite ispred ogledala tako da možete vidjeti vrat. Skinite sve što vam smeta, poput marame, ogrlice i sl. Ako se koristite ručnim ogledalcem, usmjerite ga k donjem dijelu vrata.

2. Zabacite glavu blago unatrag kako bi vrat bio opruženiji.


3. Uzmite gutljaj vode i progutajte ga. Time ćete pomjeriti grkljan prema naprijed, što će vam pomoći da vizualizirate oblik štitnjače i primijetite nešto neobično.

4. Dok gutate, nježno prijeđite prstima preko donjeg dijela vrata i obratite pozornost postoji li neko uvećanje, oteklina, bilo što neobično. Prijeđite prstom preko srednje linije vrata. Prvo na što ćete naići jest hrskavičavo tkivo koje vodi do Adamove jabučice. Dalje ćete, idući prema dolje, naići na hrskavicu koja se nalazi oko dušnika, dok je ispod istmus, suženje koje spaja lijevi i desni režanj štitne žlijezde.Ponovite taj postupak nekoliko puta.

Ako primijetite bilo što neobično, obratite se liječniku bez odgode kako biste napravili neophodne analize.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI