SLABOST, VRTOGLAVICA, BOLOVI U MIŠIĆIMA: Tijelo vam možda govori da je vrijeme za nadomjestak kalija

screenshot/tv

Smanjena razina kalija u krvi, hipokalijemija, elektrolitni je poremećaj koji nastaje kada se koncentracija kalija u krvi smanji ispod 3,8 miliekvivalenta (mEq) na litru krvi.

Kalij je našem organizmu bitan za pravilnu kontrakciju mišića, regulira tjelesnu tekućinu i ravnotežu minerala u organizmu.

Također ublažava učinke pretjerane konzumacije soli, štiti krvne žile od oštećenja i zadebljanja te snižava visoki krvni tlak.


Ako se količina kalija u krvi smanji, uobičajeno je to znak da naši bubrezi nisu u normalnoj funkciji ili je previše kalija izgubljeno u želučanocrijevnom sustavu što može biti uzrokovano povraćanjem, proljevom ili dugotrajnom uporabom laksativa ili polipa debelog crijeva. Važno je napomenuti da je hipokalijemija također uzrokovana premalim unosom kalija u organizam zbog loše prehrane.

Manjak kalija u krvi može uzrokovati stalan umor, bolove i grčeve u mišićima, slabost i vrtoglavicu, ali nadutost.Slabost i vrtoglavica mogu biti simptomi usporavanja otkucaja srca, a trnci u rukama i nogama se isto tako mogu pojaviti kao nuspojave. Ako imate te simptome, obratite se svome liječniku.

Kalij možete nadoknaditi putem prehrane, a najbogatiji su izvor kalija banane, naranča, rajčica te meso i riba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI