SMJERNICE PREHRANE ZA ZDRAVLJE ORGANIZMA: Evo zašto je dobro jesti tvrdo kuhana jaja

Pixabay

Stara izreka kaže – svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje. Je li to zaista tako i treba li jaja jesti u svim načinima pripreme ili samo određenim, primjerice samo kuhana jaja?

“Tvrdo kuhana jaja imaju dobre masti odnosno one mononezasićene i polinezasićene. Kada se u organizam unosi manje zasićenih i transmasti te ih se mijenja s mononezasićenim i polinezasićenim mastima stabilizira se razina kolesterola u krvi pa se time smanjuje rizik od srčanih bolesti”, ističu u MayoClinic.com, piše portal Dnevno.

Te zdrave masti također reguliraju inzulin u krvi, koji razinu šećera drži u zdravom rasponu. To je posebno korisno ako netko ima dijabetes tipa dva.

Tvrdo kuhana jaja bogata su proteinima koji su zaslužni za izgradnju mišićne mase. Prema smjernicama prehrane koje propisuje američka zdravstvena organizacija svakodnevna prehrana trebala bi se sastojati od 10 do 35 posto proteina, odnosno 50 do 175 grama za nekoga tko konzumira oko 2.000 kalorija. Jedno veliko tvrdo kuhano jaje ima više od šest grama proteina.

Jedan od glavnih vitamina u jajima je vitamin A koji je zaslužan za zdravlje mrežnice u oku, štiti membrane oko rožnice i smanjuje rizik od sljepila. Žene dnevno trebaju 700 mikrograma vitamina A, a muškarci 900 mikrograma. Jedno veliko tvrdo kuhano jaje osigurat će vam oko 75 mikrograma vitamina A.Osim vitamina A, u jajima ima i vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju. Vitamin D zapravo je hormon, a zadužen je za jačanje kostiju, upijanje kalcija, zdrav imunitet, normalno funkcioniranje živaca i štitnjače.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI