SREDNJOVJEKOVNI NAPITAK OD PRIRODNIH SASTOJAKA: Vjeruje se da uništava razne vrste bakterija

Ilustracija / Wikimedia-Commons

Znanstvenici tvrde da postoji zapis o srednjovjekovnom napitku koji se spravlja od luka, češnjaka, vina i žuči iz kravljeg želudca, za koji se vjeruje da uništava razne vrste bakterija.

Moćan eliksir iz 10. st. rabili su Anglosasi za liječenje ječmenca, ali on je bio učinkovit samo ako su u njemu bili svi navedeni sastojci, piše portal Dnevno.

Drevni lijek potiče iz jednog rukopisa koji se čuva u Britanskoj knjižnici. On se smatra jednim od najranijih poznatih medicinskih udžbenika i sadrži savjete anglosaskih liječnika i recepte za razne pripravke, meleme i napitke.

Nakon uporabe ovog lijeka na laboratorijskim životinjama, stručnjaci su uspjeli doći do zadivljujućih rezultata.

Prof. Christina Lee sa Sveučilišta u Nottinghamu kaže da ta srednjovjekovna knjiga i herbarij sadrže dosta lijekova namijenjenih za liječenje bakterijskih infekcija: rana, upale oka i grla te kožne tegobe poput osipa i gube.Lee je iskušala taj recept i opisala specifičnu metodu spravljanja u mjednoj posudi u kojoj se kuha, a mora se procijediti i stajati devet dana prije uporabe.

Uzme se jednaka količina melema za oči, usitnjenog poriluka i češnjaka te se sve dobro usitni. Potom se uzima jednaka količina vina i juneće žuči. To se pomiješa s porilukom i stavi u mjedenu posudu u kojoj se sve to kuha. Potom napitak stoji devet dana. Na kraju se dobivena tekućina procijedi te se uvečer perom nanosi na ječmenac ili drugi dio tijela koji je inficiran nekom bakterijom.

Bakar i žučne soli ubijaju bakterije, a luk stvara kemikalije koje utječu na sposobnost bakterija da oštete zaraženo tkivo.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI