STIŽE SEZONA GRIPE U KOMBINACIJI S KORONAVIRUSOM: Doznajemo koliko košta cjepivo i gdje se možete cijepiti

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Liječnici nas već nekoliko mjeseci upozoravaju na opasnost od zajedničkog napada virusa gripe i koronavirusa i preporučuju da se zaštitimo od onog od čega možemo, a to je gripa.

“Proteklih godina vladao je zazor od cijepljenja, no sada je interes za cjepivo protiv gripe znatno skočio, otprilike dvostruko”, kaže dr. Nataša Toskić Ban, nova čelnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom) za Večernji list.

Podsjeća da je cjepivo, kao i uvijek, besplatno za starije od 65, trudnice, kronične bolesnike i zdravstvene radnike. Oni pak koji ne spadaju u te rizične skupine ne mogu samo doći u ljekarnu i kupiti cjepivo jer ono nije u slobodnoj prodaji, već za njegovu kupnju (po cijeni od 96 kuna) trebaju predočiti tzv. privatni, bijeli recept.

Cijepljenje protiv gripe u 60-ak ljekarni diljem Hrvatske bit će organizirano od 19. do 25 listopada. “Nekoliko sati dnevno liječnici će cijepiti građane u ljekarnama. Raspored će biti na našoj web-stranici već danas ili sutra. U svakoj županiji su barem dvije ljekarne u kojima će se moći cijepiti” rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Po recept se mora fizički k obiteljskom liječniku jer, prema riječima liječnice, HZZO nije omogućio da i ti recepti idu kroz CEZIH-ov sustav e-recepata, za razliku od recepata za lijekove i proizvode koji su na HZZO-ovim listama lijekova.Cjepivo ne smije biti dugo na temperaturi koja nije između četiri i osam stupnjeva Celzijevih, što ljudi često zanemare, a pritom ne znaju da zato sami preuzimaju odgovornost za njegovu djelotvornost. Prenositi ga treba u hladnoj komorici.

“Kad cijepljenje počne, molimo pacijente da ne nagrnu svi odjednom, već da se prethodno naruče. Svaki će liječnik izdvojiti dio radnog dana samo za cijepljenje kako bi se izbjeglo grupiranje bolesnih i zdravih te dugo čekanje ispred domova zdravlja. Molimo za razumijevanje jer cijepljenje nije jedini posao koji obavljamo”, poručila je dr. Ban Toskić.

Skepticima koji tvrde da su se razboljeli baš one jedine godine kad su se i cijepili, rekla je kako nijedno cjepivo ne pruža 100-postotnu zaštitu. Moguće je da netko blage nuspojave u vidu glavobolje, crvenila i boli na mjestu uboda protumači kao gripu, a i nije svaka viroza gripa, što se često ne razlikuje.

HZJZ je za ovu sezonu naručio 590 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Za rizične skupine 460.000 doza, od čega bi prvih 200.000 doza trebalo stići oko 15. listopada, a još 260.000 do kraja listopada.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI