STRUČNJACI OTKRILI TRIK PROTIV PREJEDANJA: Evo koliko vremena treba proći prije nego odaberete repete

Puni stolovi i obilje hrane glavni su razlozi zašto svi pojedemo toliko toga za blagdane. Poslije toga se nerijetko osjećamo loše, a neki znaju i reći da ih boli trbuh.

Kako bi to izbjegli, stručnjaci su izračunali koliko je točno vremena potrebno proći prije nego se odlučimo za repete. Riječ je naime o pauzi od 15 do 20 minuta u kojoj će naš želudac mozgu poslati signal i odvagati je li pun ili ne.

Taj je vremenski interval povezan s radom dva hormona, leptinom i grelinom. Leptin nam recimo mozgu šalje poruke direktno iz crijeva te ga upozorava ako ostanemo bez energije. Isto tako, prijavit će i ako smo pojeli previše u kratkom periodu.

S druge strane, grelin će signalizirati glad i mozgu poručiti kako mu treba kalorija. Oba zapravo rade zajedničkim snagama, no potrebno im je neko vrijeme da završe svoje procese.

U konačnici, ukoliko ne slušate svoje tijelo, u ovom slučaju, prejedanje može dovesti do proširenja želuca što može biti iznimno bolno pa čak izazvati žgaravicu.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI