Stručnjaci upozoravaju: Ako ovo nosite, ništa vam ne vrijede pranje ni dezinfekcija ruku!

iStock

Nošenje nakita tijekom epidemije koronavirusa onemogućuje učinkovito pranje ruku i dezinfekciju. Ponajprije se to odnosi na prstenje i narukvice, tvrde stručnjaci.

Naime, istraživanje provedeno na Sveučilištu u Georgiji pokazalo je da osobe koje nose nakit ne mogu dovoljno dobro održavati higijenu jer koža ispod nakita ostaje zaštićena od dezinfekcije i postaje idealno mjesto za razvoj bakterija. Osim toga, dokazali su da osobe koje ne nose prstenje bolje peru ruke od onih kojih nose taj nakit. Sredstvo za dezinfekciju također je manje učinkovito zbog nakita.

Ranije istraživanje pokazalo je da osobe koje nose prstenje, nakon korištenja dezinfekcijskih sredstava, imaju više bakterija na rukama, nego oni koji nemaju nakit. No treba znati da nije dovoljno samo skinuti nakit za vreme pranja ruku i dezinfekcije.

Ako je vaš nakit zaražen bakterijama i vi ga samo vratite nakon pranja ruku, vaše ruke ponovno će biti zaražene, upozoravaju stručnjaci i napominju: “Ako nećete dezinficirati nakit, nemojte ga ni skidati pa ponovno stavljati”.

Ako ipak ne želite skinuti nakit, stručnjaci preporučuju da uz pranje ruku sapunom i toplom vodom operete i nakit kako biste bili sigurni da ste ga dezinficirali od svih bakterija.Međutim, nikako ga nemojte prati dezinfekcijskim sredstvom jer ćete ga tako uništiti.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI