STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Nakon jedenja nipošto nemojte činiti ovih šest štetnih navika

Kako ne biste bili podložni bolestima i prebrzo starjeli, nemojte čitini ove greške nakon obroka.

Jedenje voća

Ako ste odmah nakon obroka pojeli kakvu voćku, vašem želudcu potrebno je mnogo više vremena da je probavi, čak do te mjere da ona može truliti u tom dijelu organizma. To dovodi do oslobađanja štetnih plinova i pojave celulita. Zato voće treba jesti najmanje dva sata nakon obroka.

Pušenje

Prema istraživanjima, čak 80 posto pušača ima tu naviku, ali nisu svjesni štetnih posljedica. Iako svi znamo da su cigarete same po sebi štetne zbog nikotina, nakon obroka je svaka cigareta 10 puta štetnija nego inače.Ispijanje čaja

Glavni sastojak čaja – tein – vezuje se za željezo koje se nalazi u organizmu i otežava normalnu probavu. Anemičnim osobama naročito se ne preporučuje ispijanje čaja neposredno nakon jela. Trebalo bi sačekati minimalno sat vremena po završetku obroka.

Tuširanje

Tuširanje nakon obroka nikako nije preporučljivo, jer je poznato da voda podstiče prokrvljenost, međutim nakon što ste se najeli, krv odlazi u želudac gdje se probavlja, umjesto do udova.

Fizička aktivnost

Iako je zastupljeno suprotno mišljenje, fizička aktivnost nikako nije poželjna nakon jela, a posebno ako je intenzivna. Ako započnete s treniranjem pošto ste nešto pojeli, vaš će probavni sustav biti zbunjen i neće se moći fokusirati na apsorbiranje hranjivih tvari iz hrane koju ste upravo unijeli. Također, vrlo je vjerojatno da ćete prilikom vježbanja osjetiti kao da imate kamen u trbuhu.

Ležanje i spavanje

Kratki predah je poželjan, ali spavanje i izležavanje nikako ne dolaze u obzir. Kada se najedete, vaš organizam se usporava jer se aktiviraju organi za probavu koji vam oduzimaju snagu. Međutim, budući da ležeći položaj nije prirodan za probavu, sokovi u vašem želudcu ne mogu dobro obavljati svoju funkciju.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI