STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ovo je najgora poza za spavanje koja prouzrokuje brojne bolove

Kvalitetan san presudan je za zdravlje svakog čovjeka, ali jedan od faktora koji se često zanemari je poza u kojoj spavamo.

Određeni položaji spavanja mogu otežati disanje, opteretiti leđa, vrat ili ramena. Prema mišljenju doktorice Nishi Bhopal, ležanje na trbuhu smatra se najgorim položajem za spavanje.

“To opterećuje leđa i vrat i može uzrokovati bolove u donjem dijelu leđa”, napominje Bhopal.

Osim toga, spavanje na trbuhu otežava i disanje, smatraju ostali liječnici. “Ako ste ikad, na primjer, išli u krevet začepljenog nosa, vjerojatno znate da se nećete kvalitetno odmoriti ako ćete cijelu noć disati na usta”, rekla je doktorica Catherine Darley.

Razlog zašto je spavanje na trbuhu najgori položaj jest taj što vaše lice zapravo ne može biti u ravnom položaju.“Glava savijena u jednu stranu predstavlja veliko naprezanje ligamenata vratne kičme, a također može staviti vrat u kompromitirajući položaj tokom cijele noći. Rijetko sam vidio dobar položaj vrata kod ljudi koji spavaju na trbuhu”, ustanovio je kiropraktičar B. J. Hardick.

Ukoliko stvarno volite spavati na trbuhu, Bhopal predlaže da koristite što tanji jastuk ili da spavate bez njega kako biste smanjili pritisak na leđa. Ipak, u idealnom slučaju, možda biste trebali isprobati spavanje na boku ili leđima.

Spavanje na leđima smatra se najboljim za poravnanje kralježnice, iako može uzrokovati probleme ljudima koji hrču, imaju apneju u snu ili čak refluks kiseline.

Za spavanje na boku Bhopal i Darley predlažu strateško postavljanje jastuka. Možete staviti jedan jastuk iza sebe, a drugi između koljena kako biste podupirali bokove, kaže Bhopal ili prema Darleyjevoj preporuci, jastuk možete staviti i uz trbuh kako se ne biste okrenuli na njega dok spavate.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI