Studija je pokazala kako redovito konzumiranje mesa ima veći rizik od obolijevanja od niza bolesti. OVa je studija objavljena u BMC Medicine, a istražuje se dalje kako je poveznica postojeća između konzumacije crvenog i neprerađenog mesa s bolestima poput rada crijeva.
Proučavala se veza između konzumacije mesa i 25 uobičajenih nekancerogenih bolesti poput dijabetesa, poremećaja zglobova i slično.
Istraživači na Oxfordu pratili su skoro 475 milijuna odraslih osoba u Velikoj Britanija koji su primani u bolncie zbog uobičajenih bolesti.
Redoviti mesojedi klasificirani su oni koji su jelo meso tri ili više puta tjedno.
Redoviti konzumenti mesa bili su Europljani ili žene u menopauzi, umirovljenici, bijelci.
Istraživanje pokazuje kako postoji veća vjerojatnost od većeg indexa tjelesne mase, kako su manje konzumirali voće, povrće, ribu i vlakna.
Studije pokazuje kako postoji veći rizik za bolesti srca, upale pluće, polipa debelog crijeva i dijabetesa kod onih koji skoro na redovitoj bazi koriste i konzumiraju neprerađeno crvene meso i prerađeno meso.
Ipak s druge strane, oni koji su koristili tj. imali veću konzumaciju neprerađenog crvenog mesa, kod tih osoba smanjivao se rizik od nastanka anemije.