SVE BLAGODATI RAJČICE: Zdrava u svakoj kombinaciji, evo i za što je najbolja

Foto: Pixabay/Ilustracija

Rajčica je poznata kao vrlo zdrava i kvalitetna namirnica. Ima antioksidantsko i antiseptičko djelovanje, služi kao diuretik i čistač organizma te dokazano djeluje protiv alergija, anemije, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih žila, kao i kod bolesti zuba, usne šupljine i ždrijela.

Dok u manjim količinama sadrži bakar, mangan, bor i kobalt rajčica ima vrlo malo kalorija, ali zato obliluje hranjivim sastojicima kao što su bjelančevine, beta-karoten, biljna vlakna i masti, vitamini A, B,C,D te K, željezo, zeaksantin, likopen, kalij, kalcij, karotenoid, lutein, magnezij i razne mineralne soli.

Tu su također i natrij, proteini, ugljikohidrati, kofeinska, klorogenska, ferulinska kiselina, flavonoid i fosfor.

Pomaže i kod teba bronhitisa, gihta, ekcema, impotencije, imunodeficijencije, kod liječenje raka, katarakte oka, migrene, neplodnosti i opekotina od sunca. Nije naodmet ni kod liječenja raka, osteoporoze, osteoartitisa, povišenog kolesterola, prehlade, gripe, kožnih bolesti, prekomjerne težine, umora i iscrpljenosti.

Dok se rajčica koristi širom svijeta, treba imati na umu kako je treba izbjegavati kod određenih bolesti, a iako dobra za alergije i sama može biti alergena te treba biti oprezan kod njene uporabe. Međutim, jednom kad ste sigurni da na nju niste alergični niti da može škoditi vašem zdravstvenom stanju, njene beneficije su mnogostruke i lako dostižne zbog njene dostupnosti.Savjetuje se za dijetalnu prehranu, jačanje imuniteta a osim kao svježi plod za sirovu prehranu, prženje ili glavni sastojak juhe i variva te začin kuhanim jelima, možete je konzumirati i konzerviranu kao kečap i druge vrste umaka, iako je naravno, pravo zdravlje u što svježijoj konzumaciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI