SVE BLIŽE LIJEKU PROTIV RAKA? Znanstvenici su proveli prva istraživanja, a ovo su rezultati!

Znanstvenici su u laboratorijskim uvjetima ispitali lijek koji djeluje kao umjetni virus koji uništava tumore. Lijek nazvan BO-112 oponaša RNK virus i inficira stanice tumora, a trenutno su u tijeku ispitivanja na ljudima.

Taj se lijek koristi kao mehanizam obrane imunološkog sustava od virusa. Kada uđe u tumor, on aktivira imunološki sustav koji često ne prepoznaje kancerogene stanice, no kada bi bio inficiran ovim lijekom, imunološki sustav bi ga uočio i djelovao protiv njega, prenosi Live Science.

“Lijek koji je ispitan na miševima i na grupi ljudi može ojačati efekte postojećih tretmana protiv tumora zasnovanih na imunološkom odgovoru.”, govori Anusha Kalbasi, jedan od autora studije s kalifornijskog Sveučilišta u Los Angelesu i član Centra za tumore UCLA Jonsson.

Drugim riječima, kada BO-112 otkrije lokaciju tumora, drugi tretmani mogu lakše djelovati na njega. Znanstvenici su do sada ispitivali ovaj lijek tretirajući melanom na miševima. Primila su ga i 44 pacijenta od kojih su neki dobivali i drugu terapiju protiv tumora.

Rani rezultati istraživanja pokazuju kako BO-112 može pomoći, no još je potrebno provesti istraživanje na većoj grupi pacijenata. Većina dosadašnjih pacijenata na kojima je BO-112 testiran je terapiju dobro podnijela, no trojica su imala probleme kao što je upala pluća i nagli pad trombocita u krvi.Od 44 pacijenta, njih je 28 dobilo terapiju uz već postojeću imunoterapiju, a ostali su bili kontrolna grupa. Nakon dva do tri mjeseca se stanje kod deset pacijenata poboljšalo tako da se tumor prestao širiti, a kod trojice se širenje nastavilo.

Kalbasi govori kako je grupa na kojoj je lijek ispitivan premala da bi se mogli izvući bilo kakvi zaključci o djelovanju novog lijeka. No, prvi rezultati su ohrabrujući pa stručnjaci procjenjuju da bi ovaj lijek mogao biti koristan u borbi protiv tumora kao što su melanom, limfom i rak dojke.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI