TEŠKA BOLEST KOJA NAPADA DIŠNI, PROBAVNI I REPRODUKTIVNI SUSTAV: Muškarci postaju sterilni, a žene teže zatrudne

Ilustracija

Jedna od bolesti o kojoj se malo govori u javnosti je cistična fibroza. To je po život opasna nasljedna bolest egzokrinih žlijezda koja narušava dišni, probavni i reproduktivni sustav te utječe na žlijezde znojnice. Ako obole muškarci, prijeti im sterilnost, a žene teže zatrudne, a ako se to i dogodi rizično je za organizam, piše portal Dnevno.

“Što ljudi s tom bolesti duž žive, prijeti im opasnost od malignih bolesti, tj. tumora. Riječ je o kroničnoj bolesti koja iznutra “izjeda” organizam”, rekla je prof. dr. sc. Duška Tješić-Drinković, dr. med., specijalist pedijatar, subspecijalist gastroenterolog.

Opisala je tipične znakove ove složene bolesti kroz uzraste, od dojenačke do odrasle dobi. Ukoliko se prvi simptomi prepoznaju na vrijeme, može se što prije reagirati i krenuti s terapijom.


Kao prvi simptom navodi mekonijski ileus, pojavu kad dijete ne može izbaciti svoju prvu stolicu, a kao drugi dugotrajniju novorođenačku žuticu. Uz to navodi da oboljelo dojenče učestalo jede, te se ponaša kao da ima grčeve u trbuhu.

Kao izrazito karakterističan simptom navodi izrazito slani znoj djeteta i pojačano znojenje. Osim što je povećana sklonost dehidraciji i poremećaju elektrolita koji je uzrok novih simptoma kao što su klonulost, povraćanje, bolovi u mišićima, navodi da se već u prvim mjesecima mogu javiti simptomi dišnog sustava koji su posljedica guste sluzi.Dijete školske dobi primjetno će jesti više od vršnjaka, no bez jednakog napretka u odnosu na vršnjake. Oboljelu djecu mogu mučiti nadutost, vjetrovi te obilnije ili meke stolice, a nerijetko i bol u trbuhu. Kašalj je u ovoj dobi konstantan, te su često uočljive i promjene na rendgenskoj snimci pluća. Često se u iskašljaju nađe bakterija zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus). I dalje je pojačana sklonost dehidraciji i metaboličkom poremećaju tijekom povišene tjelesne temperature, za vrijeme velikih vrućina ili kod proljeva. Dijete se brze umara, a još jedan od simptoma su i nokti. Naime, kao znak kronično smanjene opskrbe tkiva kisikom nastanu tzv. batićasti prsti (izbočeni nokti i zakrivljeni poput stakalca na satu). Učestale su upale sinusa, prisutan je kroničan proljev te pothranjenost, a može doći i do začepljenja crijeva.

Kako dijete raste pogoršavaju se i simptomi ove bolesti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI