TREBA LI BACITI ŠMINKU KOJU STE UPOTRIJEBILI DOK STE BILI BOLESNI? Stručnjak ima ohrabrujuć odgovor

Ilustracija/Pexels

Šminka za usne i lice, korektori i sjenila sastavni su dio svakodnevice žena. Mnoge se žene stoga pitaju trebaju li baciti šminku koju su upotrebljavale dok su bile bolesne.

Američki mikrobiolog Philip M. Tierno, profesor na Sveučilištu u New Yorku i autor knjige “Tajni život bacila” kaže da se patogeni virusi i bakterije doista mogu zadržati na proizvodima za nanošenje šminke, četkicama i neseseru, ali dobra je vijest da je malo vjerojatno da ćete se ponovno razboljeti ako ih nastavite koristiti.

“Virusi koji izazivaju respiratorne infekcije ne mogu dugo preživjeti na neživim objektima, a desetak dana nakon nestanka simptoma vi i dalje imate antitijela koja je organizam stvorio braneći se dok ste bili bolesni, tako da vjerojatnost da se ponovno razbolite gotovo da ne postoji”, kaže Tierno.


Ipak, nije loša ideja da operete četkice i spužvice za šminkanje te da alkoholom prebrišete šminku izvana. Tierno savjetuje da to u sezoni respiratornih infekcija radite redovno bez obzira na to jeste li već oboljeli ili ne.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI