U Matičnjaku Maceratu br.6 je “duša” biljaka

Prostata je žlijezda veličine kestena koja je u neposrednom odnosu sa mokraćnom cijevi i mokraćnim mjehurom te je vrlo bitna za plodnost muškarca. Pod bolestim prostate podrazumijevamo dobroćudno povećanje prostate, upalu prostate te rak. Upala prostate je najčešća urološka dijagnoza kod muškaraca mlađih od pedeset godina dok se benigno povećanje i rak prostate rijetko pojavljuju prije pedesete godine. Rak prostate je danas vodeći maligni tumor koji se pojavljuje kod muškaraca.

U tjednu i mjesecu borbe protiv raka prostate podsjećamo Vas na iscrpine ljekovitog bilja i hladno prešanih ulja koje Vam u očuvanu zdravlja prostate mogu pomoći na nježan i prirodan način.

Prostata je žlijezda veličine kestena koja je u neposrednom odnosu sa mokraćnom cijevi i mokraćnim mjehurom te je vrlo bitna za plodnost muškarca. Pod bolestima prostate podrazumijevamo dobroćudno povećanje prostate, upalu prostate te rak. Upala prostate je najčešća urološka dijagnoza kod muškaraca mlađih od pedeset godina dok se benigno povećanje i rak prostate rijetko pojavljuju prije pedesete godine. Rak prostate je danas vodeći maligni tumor koji se pojavljuje kod muškaraca.

Priroda je podarila ljekovito bilje koje uspješno prevenira i pomaže pri liječenju bolesti i patoloških stanja prostate.

Hladno prešano bučino ulje (Cucurbita pepo), kopriva (Urtica dioica), vrbovica (Epilobium parviflorum) i majčina dušica (Thymus serpyllum) sjedinjeni su u Matičnjak Maceratu br.6 koji zajednički snažno djeluju, jer kako smo već ranije pisali „cjelina je važnija od skupine dijelova“. Uljni macerati se dobivaju ekstrakcijom aktivnih principa same „duše“ biljaka na način da se ljekovito bilje potapa u hladno prešano ulje i tada ovo bilje tijekom tridesetak dana otpušta svoje ljekovite tvari u ulje. Kako mi za macerate koristimo hladno prešana ulja koja sadrže esencijalne masne kiseline i shodno tome sama po sebi imaju određenu funkciju, u slučaju macerata javlja se određena sinergija koja zbraja ljekovita svojstva samog bilja, ali i ulja u kojem je to bilje macerirano.

Svi znamo za ulje buče, ipak ono koje najčešće koristimo nije na žalost hladno prešano. Sjeme buče golice se u klasičnoj proizvodnji prije prešanja „tostira“-peče na oko 120 stupnjeva. Tako dobivamo dobro nam poznat okus ulja po pečenim sjemenkama. Ulje koje proizvedeno na ovaj način sigurno je najukusnije ali ne i najzdravije. Uglavnom, u Matičnjaku sjemenke buče cijedimo poput svih ostalih sjemenki na temperaturi od tridesetak stupnjeva bez prethodnog zagrijavanja.Hladno prešano bučino ulje  je naročito bogato vitaminima A, E, C i K. Svježe ulje sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina. Također sadrži vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, minerale (fosfor, kalcij, magnezij, kalij) te elemente u tragovima (željezo, cink, mangan). Sadrži i lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu. Bučino ulje pokazalo se kao dobra namirnica za prevenciju nekih bolesti i tegoba. Često se od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite preporuča muškarcima koji imaju problema s povećanom prostatom ili mjehurom (što je potvrđeno znanstvenim studijama).

Kopriva,  se upotrebljava kod cijelog niza tegoba i bolesti a djelovanja su potkrijepljena nizom istraživanja. U Maceratu br. 6 kopriva čini važan faktor jer je iznimno uspješna kod tretiranja tegoba vezanih uz prostatu. Korisna je kod otežanog mokrenja zbog povećane prostate. Lektini i polisaharidi iz korijena utječu na metabolizam hormona testosterona, ekstrakt korijena koprive inhibira enzimsku aktivnost u prostati, a inhibirajuće djeluje i na vezivanje proteina na receptore. Kopriva je fantastična za tijelo ali i živce koje jača, pomaže kod stresa, nervoze i depresije. Općenito bilo koji da je poremećaj, disbalans u tijelu, bilo koja da je boljka tijela kura koprive neće biti naodmet, a vrlo često će napraviti pravo malo čudo.

Vrbovica je dragocjena u liječenju upalnih stanja prostate, ovom se biljkom uspješno liječe i bolesti bubrega, mokraćnog mjehura i bakterije u urinarnom sustavu. Prirodni je antiseptik, antibakterik, adstrigent, antiinflamatorik i tonik. Ako postoji pravi primjer ljekovitosti pojedine biljke za određeni sustav organa i njegovih bolesti, tada je za urinarni sustav to vrbovica.

Majčina dušica je jaki antiseptik za unutarnje urogenitalne i dišne organe, stimulira fizičke i psihičke funkcije.

Poznavanja, djelovanja i uporaba ljekovitog bilja konstantno se razvija kao i svaka druga znanost. Istraživanja učinkovitosti ljekovitog bilja svakog dana šire naše obzore. Fitoterapija nije alternativa današnjem liječenju već njezin dio koji ispunjava prazninu i nudi dodatne mogućnosti pri liječenju i sprečavanju akutnih i kroničnih oboljenja. Pri odabiru ljekovitog bilja za Macerat br. 6 smo poštivali razne kriterije, birali smo bilje koje se već dugo koristi kod liječenja prostate i urinarnih infekcija, birali smo bilje čije je djelovanje dobro istraženo a učinkovitost potvrđena.

Važno je naglasiti da je uz ovaj macerat važno koristiti i ulje crnog kima koje uz ostale benefite djeluje jako protuupalno, (smanjuje upaljenu i uvećanu prostatu) i što je još važnije, potiče u organizmu stvaranje tzv. B – limfocita. To su zapravo velika bijela krvna zrnca koja uništavaju sve ono što je mutiralo i tako nas čuvaju od onog najgoreg, raka prostate.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI