UŽIVATE U MLIJEČNIM PROIZVODIMA? Ne brinite, novo istraživanje potvrdilo je kako mogu zaštiti srce od mnogih bolesti

Foto: Pixabay/Ilustracija

Stručnjaci tvrde kako tri manje porcije mliječnih proizvoda dnevno mogu zaštititi od srčanih bolesti, ali i od moždanog udara. No, bitno je da se mliječni proizvodi konzumiraju u umjerenim količinama zbog zasićenih masti.

Jedna takva studija provedena je u zemljama nižeg i srednjeg imovnog stanja, u kojima se mliječni proizvodi konzumiraju manje, rekla je Mahshid Dehghan sa Sveučilišta McMaster (Kanada) i dodala da ti nalazi mogu poslužiti bogatijim zemljama u kojima se mliječni proizvodi izbjegavaju zbog zdravlja.

“Umjerena količina, tri puta na dan, može zaštititi srce, a ne ga oštetiti. Mi savjetujemo onim ljudima koji veoma malo unose mliječnih proizvoda da povećaju unos”, dodala je.

Zabrinutost zbog mliječnih proizvoda proistječe iz činjenice da zasićene masti povećavaju razinu LDL kolesterola, koji utječe na srce.

Međutim, Dehghan tvrdi da mliječni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljude, kao što su posebne aminokiseline, nezasićene masti, vitamini K1 i K2, kalcij, magnezij i kalij.Prema njenim riječima, ne treba odbacivati nešto vrijedno u želji da se riješite nečeg beznačajnog.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI