VAŽNO UPOZORENJE: Izbjegavajte ovu namirnicu i možete spriječiti rak!

Ljudi koji paze na svoju težinu često izbjegavaju prženu hranu zbog velikog broja kalorija, ali postoji daleko uvjerljiviji razlog zbog kojeg bi se svi trebali držati podalje od takve hrane

Istraživanja su pokazala da pržena hrana može potaknuti stvaranje stanica raka. Problem nastaje kada se biljno ulje koje se koristi za prženje hrane kasnije ponovno zagrijava za prženje druge hrane.

Studija, koja se pojavila u projektu istraživanju prevencije raka, otkrila je da miševi s karcinomom dojke koji su konzumirali ponovno zagrijano ulje za kuhanje su imali nagli porast metastatskog stvaranja plućnog tumora.

Miševi su tjedan dana bili hranjeni hranom s malo masti, prije nego što su im dali hranu prženu uljem. U istraživanju je korišteno sojino ulje jer je to jedno od najpopularnijih ulja za prženje hrane u ugostiteljstvu.

Dvadeset dana nakon ubrizgavanja tumorskih stanica, miševi koji su pojeli ponovno zagrijano ulje su imali metastatski rast tumora koji je bio četiri puta veći od onih koji su jeli hranu prženu na svježem ulju.



Također su imali dvostruko više tumora pluća, a njihovi su tumori bili invazivniji i agresivniji od onih koji su konzumirali svježe ulje.

Pogrijavanje biljnog ulja oslobađa velike količine akroleina, toksina koji je povezan s bolestima srca i neurološkim poremećajima.

Nažalost, mnogi restorani prže hranu koriste biljna ulja poput sojinog ulja, koja su korištena u studiji, i oni su skloni ponovnoj uporabi u više navrata kako bi uštedjeli novac i učinili svoje poslovanje učinkovitijim.

U međuvremenu, prethodna studija objavljena u časopisu “Prostate” otkrila je da redovito konzumiranje hrane koja je pržena na ulju povećava čovjekov rizik od raka prostate, posebno agresivnijih vrsta bolesti.

U toj su studiji istraživači povezali hranu poput pomfrit, krafne, prženu ribu i prženu piletinu više od jednom tjedno s većim rizikom od bolesti u usporedbi s onim ljudima koji su jeli takvu hranu manje od jednom mjesečno.

U stvari, konzumiranje ove hrane barem jednom tjedno povećalo je rizik od raka prostate od 30 do 37 posto, čak i nakon što su se kontrolirali čimbenici poput indeksa tjelesne mase, dobi, obiteljske anamneze raka prostate i rase.

Kada je u pitanju sprečavanje raka, vaša prehrana može biti nevjerojatno moćna. To je jedan od najvećih čimbenika koji utječe na rizik od raka, i kojeg zapravo možete kontrolirati, a odricanje od pržene hrane mogla bi biti jedna od najboljih zdravstvenih odluka koje ste ikada donijeli, piše NSP.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI