Veći rizik za upalu jajnika imaju žene koje često mijenjaju partnere

Bol koja se javlja je i više nego dovoljan razlog da biste otišle na pregled. Upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem dijelu trbuha, koji mogu biti pogrešno protumačeni kao upala slijepog crijeva. Dosta često se javlja povišena tjelesna temperatura i slabost. Bolovi se javljaju ili povećavaju u periodu menstruacije jer se često kod upale jajnika pojavljuju bolne menstruacije. Ne liječena upala, u najgorem slučaju, može dovesti do steriliteta kod žene.

Jajnik ili ovarij je parni organ, spolna žijezda, koja je dio ženskog spolnog sustava. Smješten je u maloj zdjelici u prostoru koji se naziva lat. fossa ovarica, a nalazi se ispred unutarnje i iza vanjske bočne arterije (lat. a. iliaca interna et externa). Jajnici su ovalnog oblika, veličine ovećeg badema u odrasle žene. Uloga im je: oogeneza i lučenje spolnih hormona. Jajnici su bademastog oblika i čvrste konzistencije, dimenzija 3 cm x 1.5 cm x 1.5 cm (u zdrave odrasle žene). Smješteni su lateralno od maternice i kaudalno od jajovoda. Jajnik je gotovo cijeli prekriven peritonealnom membranom (osim njegovog hilusa). Za maternicu su pričvršćeni širokom materničnom svezom (lat. ligamentum latum uteri), a s jajovodom nisu spojeni, iako su u jako bliskom doticaju.

Jajnik dobiva krv iz jajnične arterije (arteria ovarica) koja je izravni ogranak trbušne aorte. Jajnik ima i drugi izvor arterijske krvi, preko maternične arterije (a. uterina), što štiti jajnik od ishemije i omogućuje povećano pritjecanje krvi tijekom raznih faza menstruacijskog ciklusa i trudnoće. Jajnik se sastoji od dva neoštro razgraničena dijela kore i moždine. Kora (lat. cortex) je vanjski sloj jajnika, koji je na vanjskoj strani obložen mezotelom, koji se sastoji od jednostavnih pločastih stanica. Taj sloj se naziva i germinativni ili pokrovni epitel (naziv germinativni ne označava zametni). Taj epitel obnavlja površinu jajnik nakon što ovulacijom nastane manjak na površini jajnika. Ispod pokrovnog epitel je vezivna ovojnica (lat. tunica albuginea) koja nije jedinstveni sloj koji obuhvaća jajnik već se isprepliće u dubinu sa ostalim vezivnim dijelovima kore i moždine jajnika. Ispod ova dva gornja sloj nalaze se folikuli (jajnični mješak) jajnika koje dijelimo na primarne, sekundarne, i Graafove folikule. Iz primarnih folikula razvijaju se sekundarni koji zatim postanu Graafovi. Sve vrste folikuli sadrže jajnu stanicu, ali se ne razvije svaki primarni folikul do Graafova folikula, iz kojeg dolazi do ovulacije. Nakon ovulacije Graafov folikul postane žuto tijelo (lat. corpus luteum) i ako ne dođe do trudnoće, bijelo tijelo (lat. corpus albicans). Posebne stanice (granuloza stanice) koje čine stijenku folikula izlučuju ženske spolne hormone koji su važni za pripremu maternice za prihvat oplođene jajne

stanice. Moždina jajnika građena je od različiti struktura kao što su vezivne stanice ili krve žile. Moždina sadrži i malu skupinu stanica koje luče muške spolne hormone, nazivaju se hilusne stanice, a homologne su Leydigovim stanicama u sjemeniku muškarca.

Jajovodi se protežu 5 do 7,5 centimetara od gornjeg ruba maternice prema jajnicima. Završetak svakog jajovoda proširuje se poput cijevi čime pruža jajnoj stanici širi ulaz u koji ona upada nakon izbacivanja iz jajnika. Jajnici nisu povezani s jajovodima nego vise u njihovoj blizini na ligamentima. Jajnici su obično sedefasto bijele boje, duguljastog oblika. Trepetljike ili cilije (tanki izdanci poput dlačica koji trepere) koji oblažu jajovode i mišići u stijenci jajovoda tjeraju jajnu stanicu niz jajovod. Ukoliko jajna stanica u jajovodu sretne spermij i oplodi se, oplođeno jajašce počinje se dijeliti. Nakon razdoblja od 4 dana, maleni embrij se neprestano dijeli dok polako putuje kroz jajovod u maternicu. Embrij se hvata za stijenku maternice u koju se ukopava; ovaj se proces naziva implantacija (ugnježđenje).

Upala je najčešća kod mlađih spolno aktivnih žena koje još nisu rađale, što uglavnom čini žene do 24 godine života. Unatoč liječenju, ova se upala obično vraća, odnosno česti su recidivi zbog čega je prevencija najbolji način zaštite od teških posljedica ove bolesti. Upala nastaje širenjem mikroorganizama iz donjih dijelova ženskog reproduktivnog sustava. Bakterije klamidije i gonoreje su najčešći uzročnik infekcije, a šire se iz rodnice duž kanala grlića maternice te u jajovode i jajnike. Nerijetko više vrsta bakterija uzrokuje upalu, a posebno su opasne mikoplazme. To su mikroorganizmi koji posjeduju karakteristike i bakterija i virusa, a nalaze se u 80% žena, iako često ne uzrokuju nikakve probleme niti simptome. Osim nezaštićenim spolnim odnosom, bakterije mogu dospijeti u rodnicu i prljavim rukama, nečistim ginekološkim instrumentima ili unutarmaterničnim kontracepcijskim sredstvima. U vrijeme menstruacije infekcija se lakše razvija jer krv umanjuje zaštitno djelovanje vaginalne tekućine i sluzi rodnice. Također, kada je grlić maternice otvoren, kao nakon poroda ili pobačaja, bakterije mogu laše prodrijeti u maternicu te potom u jajovod i jajnike.Simptomi upale jajnika

Najčešće se pojavljuju opći i oskudni simptomi kao što su:

  • bolovi u donjem dijelu trbuha

  • bol prilikom spolnog odnosa

  • pritisak u leđima

  • temperatura i slabost

  • povećavanje bolova za vrijeme menstruacije

  • plinovi i nadutost uz oštru bol u donjem dijelu trbuha

Međutim, upala jajnika nerijetko ne uzrokuje nikakve simptome, zbog čega bolest može postepeno mjesecima napredovati i doći do stadija nepovratne štete na jajnicima i jajovodima. Zato je važno redovito provoditi ginekološke kontrole s PAPA testom i ultrazvukom.

Bol koja se javlja je i više nego dovoljan razlog da biste otišle na pregled. Upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem dijelu trbuha, koji mogu biti pogrešno protumačeni kao upala slijepog crijeva. Dosta često se javlja povišena tjelesna temperatura i slabost. Bolovi se javljaju ili povećavaju u periodu menstruacije jer se često kod upale jajnika pojavljuju bolne menstruacije. Neliječena upala, u najgorem slučaju, može dovesti do steriliteta kod žene. To je uglavnom posljedica promjene epitela jajovoda. Naime, uslijed upale jajnika poremeti se njihova normalna funkcija, pojavljuju se debeli ožiljci, koji mogu potpuno isključiti normalnu funkciju jajovoda. Za vrijeme dugotrajne upale jajnika, može doći i do rasta vezivnog tkiva. Ovojnica jajnika postaje deblja i čvršća, a može se desiti da u momentu ovulacije folikula, zbog svoje debljine, ne pukne, pa će jajna stanica ostati zarobljena i neće doći do željene oplodnje.

Simptomi koji ukazuju na upalu jajnika jesu bolovi i napetost u donjem dijelu trbuha, slijedi mučnina, opća slabost, pojačan sekret neugodnog mirisa, povišena tjelesna temperatura i bolni seksualni odnosi. Bolovi su, inače, najjači u vrijeme menstruacije. Bolest, međutim, često prolazi bez vidljivih i karakterističnih simptoma, zbog čega je znatno otežano uspostavljanje dijagnoze. Bol u donjem dijelu trbuha koji se javlja uslijed upale jajnika često liči na bolove koji prate upalu mokraćnog mjehura, mokraćnih kanala, otežanu probavu i upalu slijepog crijeva. Rizične grupe – Od upale jajnika najčešće boluju žene od 24 do 40 godina. Veći rizik za upalu jajnika imaju žene koje često mijenjaju partnere, one koje pri seksualnim odnosima ne koriste kondom i žene koje su imale namjerne prekide trudnoće.

Dijagnoza upale jajnika

Dijagnoza upale jajnika postavlja se ginekološkim ultrazvukom. Laboratorijski nalazi koji su potrebni jesu kompletna krvna slika, diferencijalna krvna slika, analiza urina, test na trudnoću da bi se isključila vanmaternična trudnoća, bakterijske kulture grlića materice na klamidiju kako bi se isključila ili potvrdila infekcija.

Liječenje mora biti provedeno do kraja, temeljito i disciplinirano. Liječenje upale jajnika provodi se mirovanjem i analgeticima. Komplikacije koje se mogu javiti uslijed neliječene upale jajnika ili pak nepravilnog liječenja su neplodnost koja se javlja kod 12 do 19 posto žena nakon upale jajnika, kao i vanmaternična trudnoća. Što je češća pojava nakon ove bolesti, ukoliko žena ostane trudna ubrzo poslije upale jajnika, treba konzultirati svog liječnika. Osim analgeticima, prirodnim putem kroz čajeve možete liječiti ili barem ublažiti simptome. Najbolji odabir bio bi piti što više tekućine radi boljeg rada bubrega i mjehura, kao i jesti kiselo. Dnevno možete popiti litru čaja. Dodajte mu limunov sok. Neke od biljaka koje možete koristiti u čajevima su: kopriva, maslačak, zlatnica, breza. Čajevi od ovih biljaka tjeraju na mokrenje i poboljšan rad mjehura i bubrega. Čaj od brusnice na primjer sprječava primanje bakterija za sluznicu i ubija ih. Uz čajeve i mnogo tekućine, ne zaboravite da je tijelu potrebna zdrava hrana puna vitamina i proteina, dosta spavanja, vježbe i što manje stresa.

Prevencija ginekoloških bolesti

Redovitim ginekološkim pregledom i Papa testom, može se spriječiti do 80% slučajeva raka vrata maternice. Papa test izumio je grčki liječnik Georgios Papanikolaou. Tim se testom mogu ustanoviti abnormalnosti stanica i liječiti prije nego dođe do raka. Papa test je test probiranja (screening test) kojim se uzima obrisak rodničkog dijela vrata maternice, rodnice i kanala vrata maternice, a služi za otkrivanje upale, uzročnika infekcije, abnormalnosti stanica i zloćudnih promjena.

Žene mogu pristupiti i učiniti Papa test od navršene 20. godine i preporučuje se ponovni pregled svakih šest mjeseci do godinu dana.

Dobro je znati!

Dana 13. svibnja 1883. godine rođen je Georgios Nikolaou Papanikolaou, grčki liječnik i znanstvenik. Postao je slavnim kao izumitelj metode za rano otkrivanje raka maternice, njemu u čast nazvane u skraćenom obliku Papa-testom. Rođen je u grčkom gradu Kimiju (Kymi), smještenom na otoku Eubeji, jednom od najvećih grčkih otoka. Školovao se tijekom mladosti u Grčkoj, studirao je medicinu na Sveučilištu u Ateni, a zatim je doktorirao u Njemačkoj. Određeno je vrijeme živio u Monaku, a 1913. godine emigrirao je u Sjedinjene Američke Države, gdje je ostvario veliku znanstvenu karijeru. Otkrio je da se pregledom sluzi uzete s vrata maternice mogu uočiti razna patološka stanja, uključujući promjene koje upozoravaju na rak. Po njemu nazvan Papanikolaouv test ili Papa-test proširio se svijetom kao jednostavna i učinkovita metoda za rano otkrivanje patoloških promjena na vratu maternice, osobito onih koje upozoravanju na mogući razvoj karcinoma. Upotreba tog testa spasila je i produžila života milijuna žena tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Georgios Papanikolaou živio je u SAD-u sve do svoje smrti 1962. godine. Preminuo je na Floridi u 79. godini.

Georgios Papanikolaou – grčki liječnik koji je spasio živote milijuna žena – po njemu je nazvan Papanikolaouv test ili Papa-test.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI