VELIKA OPASNOST ZA ZDRAVLJE! Ove namirnice nikad, ali baš nikad nemojte podgrijavati u mikrovalnoj!

Mikrovalna pećnica postala je jedan od onih kućanskih aparata koje gotovo svi imamo, a najčešće nam služe kako bi ispekli kokice ili podgrijali hranu, no jeste li znali da neku hranu nikad, ali baš nikad ne smijete podrgijavati?

Mikrovalna pećnica može biti pogubna za neke namirnice koje nakon zagrijavanja u njoj mogu izgubiti kvalitetu, ali i postati toksične.

Prije svega treba znati kako mikrovalna pećnica ne zagrijava ravnomjerno što znači kako će svaka bakterija koja se nalazi podgrijanim namirnicama preživjeti. Osim, toga prilikom samog procesa zagrijavanja koji doprinose proizvodnji karcinogenih toksina.

Kako biste smanjili rizike u mikrovalnoj pećnici, nemojte je koristiti za kuhanje ili zagrijavanje ovih namirnica:

Jaja



U mikrovalnoj možete napraviti kajganu, ali nemojte pokušavati skuhati tvrdo kuhana jaja. Kada se zagriju, para iz jaja nema gdje otići pa se povećava pritisak, a jaja mogu lako eksplodirati. Kako biste izbjegli ovakve situacije, jaje nikad nemojte stavljati u mikrovalnu.

Piletina

pixabay/RitaE

Podgrijavanjem piletine proteini iz piletine mijenjaju svoj sastav te se teško probavljaju. Ostatke ručka s piletinom najbolje je konzumirati hladne, ili komade mesa ubaciti u sendvič ili salatu.

Zamrznuto meso

pixabay

Iako imamo ovu funkciju na mikrovalno, kada meso odmrzavate u mikrovalnoj riskirate zarazu bakterijom jer se meso neće podjednako otopiti. Radije meso otopite na neki drugi način.

Riža

pixabay

Jeste li znali kako nije dobra ideja podgrijavati ostatke vašeg omiljenog rižota s tikvicama u mikrovalnoj? Naime, riža sadrži bakterije koje preživljavaju čak i kuhanje, pa ju je najbolje konzumirati odmah nakon pripremanja. Radi se o visoko otpornoj bakteriji koja se zove Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti spore koje su toksične, prema nalazima objavljenima u International Journal of Food Microbiology, te iznenađujuće otporan na toplinu. Kako biste izbjegli kontaminiranu rižu, zagrijte je blizu vrenja, a zatim je držite toplom (iznad 60 stupnjeva C kako bi hrana bila sigurna.

Ljute papričice

pexels

Zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici ništa loše se neće dogoditi samim ljutim papričicama, no onoga trenutka kada otvorite vrata mikrovalne pećnice, ljute papričice će vjerojatno ispustiti kemijski spoj koji će opako nadražiti oči i grlo.

Voće

Unsplash

Malo vrsta voća može izdržati visoke temperature, ali ne sve pa će grožđe npr. eksplodirati, a grožđice bi se mogle početi dimiti. Voće sadrži veliku količinu vode koja se može pretvoriti u vodenu paru i nakupljati sve dok se dogodi jako neuredna eksplozija unutar vaše mikrovalne pećnice. Stoga prvo narežite voće na kriške – iako će udio vode ostati jednak, na ovaj način vodena para ne može ostati zarobljena ispod kore.

Povrće

PxHere

Neke vrste povrća ne treba podgrijavati u mikrovalnoj. Npr. celer sadrži nitrate koji postaju otrovni i kancerogeni poslije naknadnog zagrijavanja, a špinat nakon zagrijavanja u mikrovalnoj gubi svu kvalitetu i može izazvati trovanje. Proteini iz gljiva se usljed zagrijavanja u mikrovalnoj mijenjaju što će prouzrokovati nadutost. Zagrijani krumpir gubi ukus, a čak može biti uzročnik botulizma. Zagrijavanje cikle također nije preporučljivo budući je također puna nitrata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI