Veliki uspjeh izraelskih znanstvenika: Pronašli su lijek za rak

Pixabay

Lijek se zove MuTaTo (multi-target toxin), a istraživači kažu da ga se može smatrati antibiotikom protiv raka jer posjeduje tehnologiju “ometanja rasta zloćudnih stanica na najvišoj razini”.

Izraelski znanstvenici objavili su da će za godinu dana imati prvi “potpuni lijek” za rak, javlja The Jerusalem Post. I ne samo to, kažu da će terapija biti kratka, jeftina i učinkovita te da neće imati nuspojave, odnosno ako ih bude, bit će minimalne.

Lijek se zove MuTaTo (multi-target toxin), a istraživači kažu da ga se može smatrati antibiotikom protiv raka jer posjeduje tehnologiju “ometanja rasta zloćudnih stanica na najvišoj razini”.

Ova nevjerojatna novost u liječenju raka dolazi iz izraelske tvrtke Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), osnovane 2000. godine u inkubatoru ITEK u izraelskom znanstvenom parku Kiryat Weizmann u Nessu Zioni.

“Vjerujemo da ćemo za godinu dana imati kompletnu terapiju za rak”, rekao je Dan Aridor, predsjednik tvrtke.

Ta biofarmaceutska tvrtka u razvoju bavi se otkrivanjem i razvojem terapeutskih peptida, za što su razvili platformu SoAP, odnosno tehnologiju za tzv. kombinacijsku biologiju, koja omogućava promjene funkcionalnih potencijala, odnosno agonista, antagonista.“Naš lijek protiv raka bit će učinkovit već od prvog dana liječenja, koje će trajati nekoliko tjedana s nikakvim ili neznatnim nuspojavama, a cijena će biti niža od većine terapija za rak koji su trenutno na tržištu”, rekao je Aridor.

Lijek se trenutno razvija u AEBi-u pod vodstvom dr. Ilana Morada, voditelja razvoja, a potencijalno se radi o potpunoj promjeni načina borbe protiv raka, u kojoj će se koristiti kombinacija peptida i toksina za uništavanje stanica raka.

Jerusalem Post je izvijestio da se ovaj lijek protiv raka temelji na bakteriofagima. Znanstvenici uvode protein s kodiranom DNK u bakteriofag, virus koji zarazi bakteriju. To omogućava proizvodnju terapijskih peptida i istodobno djelovanje na više receptora zloćudnih stanica.

Jedan je tim znanstvenika lani dobio Nobelovu nagradu za svoj rad na prikazu bakteriofaga u evoluciji novih proteina, posebno za proizvodnju terapije antitijelima, a AEBi radi nešto slično, ali s peptidima, spojevima dviju ili više aminokiselina povezanih u lancu. Prema Moradu, peptidi imaju nekoliko prednosti u odnosu na antitijela, uključujući i to da su manji, jeftiniji i jednostavniji za proizvodnju i regulaciju.

Tvrtka je završila eksperimente lijekom na miševima. “Lijek je inhibirao rast ljudskih stanica raka pa nije bilo nikakvog učinka na zdrave mišje stanice”, rekli su znanstvenici i optimistično najavili da bi lijek mogao biti dostupan za godinu dana.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI