(VIDEO) ZAŠTO STALNO OSJEĆATE GLAD? Liječnik objašnjava zašto dolazi do tog osjećaja i što učiniti da ga se riješite!

Foto: Pixabay

Polifagija je medicinski izraz za pretjeranu ili ekstremnu glad, a sve više pacijenta ima njezine simptome. Dosta je jača i intenzivnija od uobičajenog povećanog apetita.

Kako ju prepoznati?
Naime, u normalnim slučajevima vaša glad će se nakon jela vratiti u normalu, dok kod polifagije neće nestati čak ni ako pojedete više hrane.

Upravo o tim stanjima doktor Mario Labudović donosi odgovore na najčešća pitanja pacijenata koji su uzroci.


Dijabetes je jedan od glavnih uzroka zašto osjećate kotinuranu glad. Vaše tijelo pretvara šećer u hrani u gorivo zvano glukoza, međutim kada imate šećernu bolest kao što je dijabetes, glukoza ne može doći do vaših stanica, umjesto toga vaše tijelo stalno mokri, i daje znakove organizmu da mu je potrebno puno više hrane. Dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 definitivno mogu uzrokovati pojačanu glad kod pojedinih osoba.

Hipoglikemija je stanje snižene koncentracije glukoze u krvi.Nedostatak sna je jedan od uzroka osjećaja kontinuirane gladi. Ako ne odmarate dovoljno, to utječe na hormone koji kontroliraju glad.

Stres, jer kada ste napeti vaše tijelo oslobađa hormon ‘kortizol’ koji povećava osjećaj gladi. Ovaj hormon se uvijek javlja u stresnim situacijama.

Dijete utječu na osjećaj gladi. Pravilne dijete su u potpunosti u redu, međutim loše dijete izazivaju pojačanu glad.

 

Određene vrste lijekova također pojačavaju glad.

Štitnjača stvara hormone koji kontroliraju brzinu rada hormona u našem tijelu. Ona također utječe na pojačan osjećaj gladi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI