VIDITE LI MALE BIJELE CRVIĆE PRED OČIMA? To je fenomen tzv. ‘letećih muha’ odnosno malih objekata u očima

Imate problem s vidom i još imate osjećaj da vam se pričinjavaju neobično strukture pred očima? Oko 76 posto svih osoba s oštećenim vidom uočava pokretne strukture, poput malih crva, koje se ponekad pojavljuju u njihovom vidnom polju ako zure u nešto svjetlo i jednolično kao što je nebo, snijeg ili bijeli ekran.

Njihovo znanstveno ime je Muscae volitantes ili “leteće muhe”. No, to nisu insekti. Kao što objašnjava odličan TED-Ed video, radi se o sićušnim objektima u našim očima.

To mogu biti komadići tkiva, crvenih krvnih zrnaca ili naslage proteina koje lebde u staklastom tijelu. Ta supstanca je nalik gelu između leće i mrežnice, piše iflscience.com.


Zašto dolazi do toga? Svjetlost ulazi u oko kroz leću i aktivira određene stanice na mrežnicii, ali kako se “leteće muhe” kreću oko staklastog tijela, one bacaju sjenu na mrežnicu, stvarajući neobične slike koje mnogi od nas mogu vidjeti.

Te “leteće muhe”, kako se objašnjava, nisu sjenka koju baca nešto u staklastom tijelu, već su zapravo posljedica bijelih krvnih zrnaca u kapilarama mrežnice.Facebook Comments

Loading...
DIJELI