VITAMINSKE BOMBE! Ovi napitci uspješno nadoknađuju željezo

Željezo je mineral neophodan za naše zdravlje, a njegov nedostatak dovodi do zdravstvenih tegoba uzrokovanih anemijom. Simptomi su malaksalost, nesvjestica, ubrzan rad srca, infekcije, razdražljivost, blijeda koža, hladne šake i umor. Nedostatak željeza je najčešći deficit u prehrani i smatra se da oko 20 posto žena pate od njega.

Najbolje rešenje je da se svakodnevno konzumiramo namirnice i napitke bogate željezom. Riba, meso, jaja, jetrica i druge iznutrice, školjke i morski plodovi, kopriva, špinat, zelene salate, cikla i mrkva su namirnice koje se preporučuju.

S obzirom na to da je špinat odličan izvor željeza, napravite zeleni smuti. Ovaj napitak će vas napuniti neophodnim mikroelementom.

Odlično rješenje je napitak od cikle koji ćete pomiješati s voćem. Organizam veoma dobro usvaja željezo u kombinaciji s vitaminom C. Naranče, jabuke, limun ili mrkva osiguravaju udarnu dozu korisnih tvari.

Sok od šljiva je, također, odličan izvor željeza, kao i sok od jagoda i lubenice. Također, sok od rajčice, sok od mrkve i sok od celera dat će vam potrebnu dozu željeza.Nadalje, dobar je i sok od zelene salate koji je osim toga koristan i za dobar metabolizam.

I za kraj, sok od nara pravi je lijek za organizam.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI