VJEROVALI ILI NE… Samo 12 minuta intenzivne aktivnosti radi čudo za vaše zdravlje! Znanstvenici su oduševljeni!

Pixabay

Kratki naleti vježbanja imaju veći utjecaj na naše tijelo nego što možemo zamisliti. Novo istraživanje pokazuje da je dovoljno samo 12 minuta intenzivne aktivnosti da se značajno promijene biomarkeri metaboličkog zdravlja u krvi ljudi.

Istraživači su analizirali reakcije 411 sredovječnih muškaraca i žena na 12 minuta “snažne” tjelovježbe, utvrdivši da je vježba utjecala na više od 80 posto metabolita u cirkulaciji u krvi sudionika.

Ovi metaboliti mogu djelovati kao pokazatelji kardiometaboličkog, kardiovaskularnog i dugoročnog zdravlja, što sugerira da je i kratka aktivnost dovoljna da koristi nekim ključnim biološkim procesima u tijelu.

“Mnogo se zna o učincima vježbanja na srčani, krvožilni i upalni sustav tijela, ali naša studija pruža sveobuhvatan pogled na metabolički utjecaj vježbanja povezivanjem specifičnih metaboličkih putova s ​​varijablama odgovora na vježbanje i dugoročnim zdravstvenim ishodima,” kaže Gregory Lewis, specijalist za zatajenje srca i transplantaciju srca iz opće bolnice Massachusetts (MGH).

“Ono što nam je bilo zapanjujuće bili su učinci koji kratki napor vježbanja može imati na razinu cirkulirajućih metabolita koji upravljaju ključnim tjelesnim funkcijama kao što su rezistencija na inzulin, oksidativni stres, vaskularna reaktivnost, upala i dugovječnost.”Jedan od primjera koji su istraživači spomenuli je metabolit glutamat. Povezan je s bolestima srca, dijabetesom i kraćim životnim vijekom, a u prosjeku je pao za 29 posto, piše Science Alert.

U međuvremenu je metabolit DMGV (dimetilgvanidino valerična kiselina), koji je povezan s povećanim rizikom od dijabetesa i bolesti jetre, pao za 18 posto.

Istraživači su izvijestili o nekim varijacijama u odnosu na spol i indeks tjelesne mase sudionika. Primjerice, bilo je znakova da pretilost može ograničiti neke od blagodati vježbanja visokog intenziteta.

Istraživači su pratili i izmjerili ukupno 588 metabolita. Dalje se na isti način ovdje korištene tehnike mogu koristiti za dobivanje općenitije slike nečijeg zdravlja iz metabolita koji cirkuliraju u njihovoj krvi.

“Zanimljivo je da je naša studija otkrila da se različiti metaboliti prate s različitim fiziološkim odgovorima na vježbanje i stoga mogu pružiti jedinstvene potpise u krvotoku koji otkrivaju je li osoba fizički spremna, na način na koji trenutni krvni testovi određuju koliko dobro funkcioniraju bubreg i jetra “, kaže kardiolog Matthew Nayor iz MGH.

Podaci za novu analizu izvučeni su iz Framingham Heart Study, dugogodišnjeg istraživačkog projekta koji sada pokriva tri generacije ljudi. Kako se zapisi o studiji vraćaju u 1948. godinu, istraživači mogu vidjeti kako metabolički potpisi utječu na dugoročno zdravlje.

Sada postoji sve veća zbirka studija koja pokazuje da čak i malo vježbanja može mnogo pomoći. Čak i ako se krećete samo sat vremena tjedno, tijelo može osjetiti korist.

Kretanje i ostajanje aktivnima mogu vam pomoći u borbi protiv raka, poboljšati vaše pamćenje i pomoći vam u gubitku kilograma. Zahvaljujući ovoj studiji i drugima sličnima, počinjemo shvaćati više o tome kako vježbanje pomaže tijelu na najmanjim mjerilima.

“Počinjemo bolje razumjeti molekularne podloge kako vježbanje utječe na tijelo i koristimo to znanje za razumijevanje metaboličke arhitekture oko obrazaca odgovora na vježbanje”, kaže kardiolog Ravi Shah iz MGH.

“Ovaj pristup potencijalno može ciljati ljude koji imaju visok krvni tlak ili mnoge druge čimbenike metaboličkog rizika kao odgovor na vježbanje i postaviti ih na zdraviju putanju rano u životu.”

Istraživanje je objavljeno u izdanju Circulation

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI