ŽELITE IMATI LIJEPO LICE? Ovo su prirodni proizvodi za njegu

Pixabay

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju s pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora, a rabe ga kao sredstvo za brtvljenje neželjenih otvora na košnici.

Preventivnom uporabom propolis čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, upalnih procesa ždrijela i usne šupljine. Rabi se i preventivno, te u akutnim stanjima promuklosti, parodontoze, pojave afti te neugodnog zadaha usne šupljine, piše portal Dnevno. 

Od raznih pčelinjih proizvoda propolis bi trebalo da ima posebno mjesto u kućnoj ljekarni jer kao prirodni antibiotik djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opekotina, površinskih ranica, ogrebotina i herpesa te pomaže u liječenju ekcema, bubuljica, lišajeva i posjekotina.

Dovoljno je da se u tankom sloju dvaput dnevno nanese na oboljelo mjesto. Propolis, naime, ima voska, smole i balzama, uz nešto polena, tanina i eteričnih ulja.

Zbog takvog sastava ima i protuupalno i antimikrobno djelovanje, stimulira regeneraciju tkiva i povećava obrambenu moć organizma.U oblasti stomatologije preporučuje se za održavanje oralne higijene jer predstavlja odličnu barijeru za pojavu karijesa.

U kozmetici se dodaje različitim kremama koje se mogu naći u biljnim ljekarnama. Propolis mogu rabiti svi, osim osoba alergičnih na pčelinje proizvode.

Propolis u obliku tableta i tinkture može se naći u svim ljekarnama, kao i u prodavaonicama zdrave hrane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI