Želite li izbjeći ljetno trovanje, ovim jednostavnim testom provjerite meso i ribu

Damir Spehar/PIXSELL

Tijekom ljetnih mjeseci pripremamo meso ili ribu koja na izgled i miris mogu biti svježi, ali ne mora uvijek biti tako.

Kako bi izbjegli ljetna trovanja donosimo jednostavne i korisne savjete kojima ćete prepoznati je li riba ili meso svježe.

Boja, količina vode i prošaranost bijelim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama te je li sigurno za pripremu.


MESO:

  • Boja – Idealna boja ovisi o tome o kojem se mesu radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke.
  • Čvrstoća – Ako pakirano meso pritisnete prstom, ono se mora brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati.

RIBA:   • Koža – Svježa riba ima svijetlu kožu koja se prelijeva u duginim bojama, a na njoj je prisutna vodenasta, prozirna sluz. Što je pigmentacija na koži blijeđa i bez sjaja to je riba starija i upitnije kvalitete. Pokvarenu ribu možete prepoznati i po mutnoj sluzi na koži.
  • Oči – Svježa riba ima izbočene oči, prozirnu rožnicu i crnu blistavu zjenicu. Ukoliko naiđete na ribu s mliječnom bojom i zamućenom rožnicom te zjenicom sive boje zaobiđite ju u širokom luku jer je zasigurno pokvarena.
  • Škrge – Birajte ribu sa škrgama svijetle boje bez sluzi, a izbjegavajte one sa škrgama žučkaste boje i sluzi mliječne boje.
  • Miris – Ukoliko osjetite miris morskog bilja riječ je o svježoj ribi; neutralan miris nije razlog za brigu, ali kiseli miris nalik mirisu kupusa, svakako jest.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI