ŽELITE POJAČATI DOZU ZDRAVLJA? Ovu namirnicu trebate uvrstiti u svakodnevnu prehranu

Pixabay

U proljeće i kako bismo bili spremni za ljeto, treba poraditi na svom fizičkom izgledu. Jedna zdrava namirnica koja u tome može pomoći svakako je rukola.

Rukola (Eruca sativa) je samonikla biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). To se lisnato povrće uzgaja radi jestivih zelenih listića karakterističnog mirisa. Rukola je kultura skromnih zahtjeva za toplinom i otporna je na mraz. Zato se uzgaja tijekom cijele godine. Najbolje uspijeva na lakim pjeskovitim i srednje teškim zemljištima, piše portal Dnevno.

Da biste pojačali dozu zdravlja tokom ljetnog perioda, u svaku salatu koju napravite ubacite nekoliko listića svježe rukole. Samo je dobro operite i njome začinite bilo koju porciju povrća. Tako ćete svoj organizam nahraniti velikom količinom kalija, kalcija, željeza, mangana te vitamina A, B, C i K. Pritom ćete unijeti minimum kalorija, zbog čega se rukola preporučuje i za dijete.

Rukola je bogata vlaknima i antioksidansima, ubrzava metabolizam i štiti organizam od toksina. Dobra je u borbi s lošim kolesterolom i povišenim šećerom. Preporučuje se kod kroničnih upalnih procesa i srčanih oboljenja, a kako obiluje klorofilom, sprječava oštećenja DNK i jetre. Štiti i mozak, sprečavajući da dođe do opadanja kognitivnih sposobnosti, jer posjeduje velike količine vitamina B, napose folata.

Plak koji se nakuplja na stjenkama arterija može biti povezan s lošom apsorpcijom kalcija, a vitamin K se brine za to da kalcij dođe gdje je najpotrebniji.Facebook Comments

Loading...
DIJELI