ŽELITE POVEĆATI RAZINU TESTOSTERONA U ORGANIZMU? Evo kako to učiniti

Pixabay

Za zdrav organizam potrebno je da su hormoni u ravnoteži. Što su zapravo hormoni? To su tvari koje se nakon specifičnoga podražaja izlučuju iz posebnih stanica ili žlijezda u tjelesne tekućine, prenose do drugih (ciljnih) stanica u tijelu i nadziru njihovu funkciju.

Prema klasičnom shvaćanju, hormoni nastaju u endokrinim žlijezdama koje svoje proizvode otpuštaju izravno u krv. Mnogi se hormoni i spojevi s hormonskom aktivnošću danas sintetiziraju laboratorijski, što znatno povećava mogućnost njihove terapijske primjene, piše portal Dnevno.

Testosteron je glavni muški spolni hormon. Njegovo izlučivanje pod nadzorom je hipofiznoga luteinizacijskoga hormona. Glavninu testosterona izlučuju testisi, a malu količinu izlučuje kora nadbubrežnih žlijezda.

U fetalno doba i kratko nakon rođenja, testosteron uzrokuje razvoj muških spolnih organa i potiče spuštanje testisa iz trbušne šupljine u mošnju, a početkom puberteta i u odrasloj dobi glavne su mu zadaće povećanje muških spolnih organa, razvoj sekundarnih muških spolnih obilježja, posebice razvoj mišića, te sudjelovanje u sazrijevanju spermija. Među metaboličkim učincima testosterona najvažnije je poticanje sinteze bjelančevina.

Iako njegovo smanjivanje ne možemo zaustaviti, možemo pomoći tijelu da ga regenerira i stvara, a u tome nam može pomoći svakodnevna prehrana.Ovih pet namirnica mogu vam pomoći da povećate razinu testosterona.

Žumanjak

Jaja su sama po sebi zdrava i zadrže dosta bjelančevina, no ako se želite fokusirati na povećanje testosterona, žumanjci su pun pogodak. Kako se u njemu nalazi velika količina vitamina D3 koji poboljšava lučenje testosterona, razina testosterona u vašem tijelu ubrzo bi mogla uvelike porasti.

Zeleno povrće

Zelena salata, kupus, špinat, blitva i sl. namirnice su prepune vitamina i hranjivih tvari. U ovom kontekstu, važan je spoj indol 3-karbinol koji dovodi do povećanja testosterona u organizmu.

Školjke

Pune su proteina. Samo jedna mala porcija može sadržati oko 18 g proteina. Sigurno ste čuli da su školjke odličan afrodizijak, a to je zato što podižu razinu testosterona i pospješuju potenciju.

Češnjak

Za njega često kažu da je prirodni antibiotik jer je nevjerojatno zdrav i odličan u borbi protiv mnogih bakterija i virusa. Sadrži dialil-disulfid koji povećava lučenje testosterona.

Gljive

One su neizbježna namirnica bodibildera jer su odlična zamjena za meso, veoma su zdrave i povisuju razinu testosterona. Sadrže enzime koje sprječavaju da se testosteron gubi te pospješuju njegovo dodatno lučenje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI