Zima, zima nije lav… ali oprezan je čovjek zdrav!

Velika hladnoća, ledeni vjetar i snijeg rizici su koji se ne smiju zanemariti posebno kada su u pitanju osjetljive, starije osobe ili osobe koje pate od određenih bolesti. Utjecaj hladnoće može ponekad proći neopaženo, pa znakove hipotermije ponekada možemo primjetiti prekasno

Zima je ove godine došla nešto kasnije od očekivanog, pa tek sada slijede hladniji dani. Podsjetimo se stoga, na što treba obratiti pozornost. Svake zime u svijetu veliki broj ljudi potraži pomoć zbog hipotermije. Zbog hipotermije umire još veći broj ljudi, ali se smrt pripisuje drugim uzrocima. U najvećem broju slučajeva žrtve su stariji ljudi koji žive u lošim uvjetima.



Velika hladnoća, ledeni vjetar i snijeg rizici su koji se ne smiju zanemariti posebno kada su u pitanju osjetljive, starije osobe ili osobe koje pate od određenih bolesti. Utjecaj hladnoće može ponekad proći neopaženo, pa znakove hipotermije ponekada možemo primjetiti prekasno.

Smanjenje tjelesne temperature uzrokovane izlaganjem tijela hladnoći, u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, naziva se hipotermija ili pothlađivanje organizma. No, to stanje nije bezazleno i često puta može biti opasno i ugroziti život. Pothlađivanje se očituje kao gubitak osjeta u rukama i nogama, trnjenje  perifernih dijelova tijela je vrlo često, osjeća se pospanost i srce sporije kuca. Hipotermija može zadesiti svakoga kad se nezaštićen duže izlaže hladnoći i vlazi. Tako su slučajevi hipotermije zabilježeni kod mornara,  mesara koji su dulje vrijeme u hladnjačama, planinara, ali i ljudi koji se rekreativno bave zimskim sportovima, primjerice skijaši.

Stanje hipotermije



Stanje postaje opasno kad se tjelesna temperatura s 37°C spusti na oko 35°C, pa se metabolički ciklusi u našem organizmu počinju usporavati. No, kada tjelesna temperatura dosegne 33°C, osoba prestaje drhtati, postaje konfuzna i nije u stanju stajati na nogama. Stanje opće nesvjestice nastupa čim tjelesna temperatura poprimi vrijednosti od oko 30°C i osoba može vrlo brzo umrijeti ako se odmah nešto ne poduzme. Najbolje je u tim stanjima unesrećenom davati tople juhe na žlicu, te kad se stanje malo popravi, pokušati uvesti prehranu bogatu ugljikohidratima.

Ugljikohidrati tijelu služe kao najbrži i najlakši izvor energije. Složene ugljikohidrate nalazimo u žitaricama, krumpiru, mahunarkama, voću, riži, tijestu, a jednostavne u sastavu običnog šećera ili saharoze. Složeni ugljikohidrati u tijelu se postepeno razgrađuju i kontinuirano prelaze u krv, pa su dugoročni izvor energije. Stoga ih je poželjno konzumirati u svakom obroku tijekom hladnijih dana.(www.plivazdravlje.hr).

Kada temperatura Vašeg tijela padne, Vaše srce, živčani sustav i drugi organi ne mogu normalno raditi i funkcionirati. Ukoliko se ne liječi, hipotermija na kraju može dovesti do oštećenja srca i dišnog sustava, a naposljetku i do smrti. Hipotermija je moguća kod svakoga tko boravi na velikoj hladnoći, jer se posljedično javlja pothlađenost. Većina žrtava hipotermije su osobe starije od 75 godina i to uglavnom zbog dva razloga: tijelo starije osobe sve slabije uspijeva održati ravnomjernu tjelesnu temperaturu kada je izloženo jakoj hladnoći i tjelesni mehanizam koji otkriva pad temperature tijela, postepeno gubi osjetljivost. Neke starije osobe nisu svjesne da se javlja prijelaz, odnosno niska tjelesna temperatura koja obitava na osnovnoj razini

Uzroci hipotermije

Kao što je već navedeno, hipotermija (niska tjelesna temperatura) događa se kada Vaše tijelo gubi toplinu brže nego što ju proizvodi (pothlađenost). Najčešći uzroci hipotermije su izloženost hladnim vremenskim uvjetima ili hladnoj vodi. No, dugotrajno izlaganje bilo kojem okruženju hladnijem od Vašeg tijela, može dovesti do hipotermije. ako niste odjeveni prikladno ili se uvjeti ne mogu kontrolirati. Posebni uvjeti koji dovode do hipotermije su:

  • Nošenje odjeće koja nije dovoljno topla u određenim vremenskim uvjetima;

  • Predugi boravak na hladnom;

  • Slučajan pad u vodu (prometna nesreća);

  • Neadekvatno grijanje u domu, kao i pretjerano hlađenje, posebno za starije osobe i djecu.

Niska tjelesna temperatura očituje se simptomima poput apatičnog mlitavog sjedenja i drhtanja, čak i kada je osoba izrazito dobro obučena i pokrivena s nekoliko deka. Početni simptomi su pospanost, zbunjenost i bljedoća. Stopala i šake kod hipotermične osobe su uglavnom hladni na dodir. Hladan trbuh je mnogo značajniji znak hipotermije.

Drhtanje je vjerojatno prva stvar koju ćete primijetiti kada temperatura Vašeg tijela počne padati, jer je to automatska obrana tijela od niskih temperatura – pokušaj da se zagrije. Znakovi i simptomi blage hipotermije su: drhtanje, vrtoglavica, glad, mučnina, ubrzano disanje, poteškoće u govoru, lagana zbunjenost, nedostatak koordinacije, umor te povećan broj otkucaja srca.

Znakovi i simptomi umjerene do teške hipotermije su: drhtanje, iako, kako se hipotermija pogoršava – drhtanje prestaje, nespretnost i nedostatak koordinacije, otežan govor i mrmljanje, zbunjenost, nemogućnost donošenja odluka, pospanost i niska razina energije, progresivni gubitak svijesti, slab puls, sporo, plitko disanje. Osoba s hipotermijom najčešće nije svjesna svog stanja, jer simptomi često počinju postupno. Također, zbunjenost povezana s hipotermijom, smanjuje samosvijest. Zbunjeno razmišljanje također može dovesti do rizičnog ponašanja.


Liječenje hipotermije

Ključni postupak u liječenju hipotermije je obzirno, postepeno utopljavanje ohlađenog tijela – što liječnici rade u bolnici ili izvan nje. Postupak mora biti postepen jer bi prebrzo utopljavanje moglo izazvati naglo proširenje krvnih žila na površini tijela. U tom slučaju iznenadna navala krvi može uzrokovati nedostatak krvi u vitalnim unutarnjim organima.

Odmah potražite liječničku pomoć za svakoga za koga Vam se čini da ima hipotermiju.

Do dolaska prve pomoći, slijedite ove smjernice za liječenje hipotermije:

  • Budite nježni – kad pomažete osobi s hipotermijom, odnosite se prema njoj nježno. Ne radite agresivne korake. Nema potrebe da masirate ili trljate osobu kako biste ju zagrijali. Pretjerano energični pokreti mogu izazvati srčani udar;

  • Premjestite osobu iz hladnog na toplo – osigurajte osobi toplo i suho mjesto, ako je moguće;

  • Uklonite mokru odjeću – ako je osoba u mokroj odjeći, skinite ju. Odrežite odjeću ukoliko je potrebno, kako bi se izbjeglo pretjerano kretanje;

  • Pokrijte osobu dekom – koristite slojeve suhih pokrivača kako biste zagrijali osobu. Pokrijte glavu osobe, ostavljajući samo lice izloženo;

  • Umjetno disanje – osoba s teškom hipotermijom može ostati bez svijesti, bez vidljivih znakova pulsa ili prestane disati. Ako je osoba prestala disati ili diše plitko, ako ste prošli obuku prve pomoći, pružite joj umjetno disanje;

  • Osigurajte tople napitke – dajte osobi s hipotermijom topli, slatki, bezalkoholni i beskofeinski napitak;

  • Topli oblozi – koristite tople obloge samo na vratu, prsnom košu i preponama. Ne stavljajte tople obloge na ruke i noge. To može uzrokovati pad tjelesne temperature, a to može biti kobno. Ne koristite vruću vodu kako biste zagrijali osobu. Ekstremna toplina može oštetiti kožu, a što je gore, može izazvati nepravilne otkucaje srca, a samim time i njegov zastoj (Izvor:https://www.krenizdravo.rtl.hr)

Nutricionistkinja, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl.inž.medicinske biokemije ukazuje nam da, za razliku od ugljikohidrata, proteini ili bjelančevine su građevne i funkcionalne jedinice našeg organizma. U prehrani treba podjednako uzimati i bjelančevine iz namirnica životinjskog porijekla: nemasno crveno i bijelo meso, riba i mliječni proizvodi, te iz namirnica biljnog porijekla: mahunarke, proizvodi od soje i žitarice. Uravnoteženom, raznolikom prehranom osigurat će se tijelu dovoljna količina ugljikohidrata i bjelančevina, pa će se organizam vrlo brzo oporaviti.

Važno je naglasiti i da se u mesu mišića, crvenom mesu, nalazi veća količina biotina, koenzima Q10, koji je neophodan za pravilan rad i održavanje staničnih ciklusa koji sudjeluju u stvaranju i davanju energije. No, meso uz  biotin sadrži i veće količine karnitina, važnog za obnovu mišićne moći i izdržljivosti. Uz to, valja još jednom naglasiti da se u dobrom bifteku ili ramsteku, nemasnom svinjskom odresku ili lungiću može naći najkvalitetnije željezo, koje se iz hrane putem crijeva lako resorbira u krv.

Meso je ujedno izvor najlakše raspoloživih aminokiselina, neophodnih za izgradnju imunoglobulina i stanica imunološkog sustava. Ta je namirnica i jedan od najboljih izvora cinka, minerala neophodnog (važnog) za stanični metabolizam, posebice za pravilno sazrijevanje stanica koje se suprotstavljaju virusima. Stoga valja naglasiti koliko je neke namirnice pogrešno izbaciti iz prehrane, pa time organizam uskratiti za život važnih i neophodnih makro i mikronutrijenata.

Što se preporuča u prehrani: Svakodnevno juha i topli napitci tijekom dana, kvalitetni i lako raspoloživi proteinski obroci (nemasno crveno i bijelo meso, riba, pasirane mahunarke) barem jednom dnevno, jela i namirnice koja sadrže složene ugljikohidrate – polako otpuštaju glukozu u krv i osiguravaju energiju za rad i održavanje topline više puta dnevno; čokolada i banana – brzi energetski obroci bilo kada tijekom dana kad se organizam osjeća malaksalo radi pada temperature

Namirnice koje se moraju izbjegavati: Alkoholna pića.


 

 

 

 

 

Zašto je korisno hladno vrijeme?

Imamo više energije:
Izloženost hladnim temperaturama, primjerice šetnja po hladnoći, ispunit će Vas energijom te ćete biti energični još satima nakon što se vratite u toplo. Da bi hladnoća imala takav učinak, ne morate joj dugo biti izloženi. Dovoljno će biti i neko kratko vrijeme – zato, otiđite na brzo hodanje.

Bolje spavamo:
Ljudi koji pate od nesanice imaju višu tjelesnu temperaturu, pa će spavanje u lagano rashlađenoj prostoriji, na idealnoj temperaturi od 16 do 20 stupnjeva Celzijevih, pomoći da bolje spavaju i oni koji pate od nesanice, ali i svi drugi.

Hladnoća potiče sagorijevanje kalorija u masnom tkivu:
Masno tkivo proizvodi toplinu i sagorijeva masnoće, dok kod beba ono služi za reguliranje tjelesne temperature. Kod odraslih se masno tkivo nalazi u manjim količinama.

Mozak bolje radi:
Dokazano je da po visokim temperaturama ljudi puno rjeđe donose veće, složenije odluke. Toplo vrijeme brže iscrpljuje naše rezerve glukoze, a kako glukozu koristimo u mentalnim procesima, njezin nedostatak utječe na našu sposobnost donošenja odluka.

Zbog čišćeg zraka bolje dišemo:
Jesen i zima znače oproštaj od loše kvalitete zraka i visoke razine ozona uobičajenih u proljetnim i ljetnim mjesecima. Zbog svježeg, čistog zraka ovo doba godine idealno je za boravak u prirodi, duge šetnje i duboko disanje.

Savjet

U slučaju leda ili velikog snijega:

Obavite kupnju namirnica za nekoliko dana unaprijed;

  • Nabavite lijekove za duži vremenski period;

  • Ne ustručavajte se zamoliti nekoga da ode u kupovinu umjesto Vas;

  • Naviknite ljude iz Vaše okoline da im se redovno javljate;

  • Brinite da temperatura u Vašem domu ne pada ispod 19 stupnjeva;

  • Prostorije koje ne koristite držite zatvorenim. Ukoliko koristite peći na drva, zbog mogućnosti od požara i trovanja ugljik-monoksidom, prije nego što ih počnete koristiti, provjerite da li dobro rade i jesu li u ispravnom stanju;

  • Dobro se hranite, pijte dosta tekućine poglavito tople (juha, čaj) i izbegavajte alkohol.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI