Opće pravilo glasi: što je luk ljući, ima jači okus i miris, to ima višu ukupnu antioksidativnu vrijednost
Kvercetin je polifenol iz obitelji flavonoida, tj. antioksidansa. Žuti ili crveni luk su najbolji izvor ovog nutrijenta.
Opće pravilo glasi: što je luk ljući, ima jači okus i miris, to ima višu ukupnu antioksidativnu vrijednost. To znači da blagi luk nije toliko koristan.
Kvercetin je, između ostalog, pronađen i u crnom vinu, jabukama, citrusnom voću, maslinovom ulju i borovnicama. Spoj je povezan s nižim rizikom od svih vrsta raka, prije svega zbog svojih protuupalnih svojstva. Također je izvrstan lijek za artritis i druge bolesti uzrokovanih upalom.
Kvercetin poboljšava i zdravlje prostate u muškaraca i stoga može biti učinkovito oružje protiv raka prostate. Također se pokazao prirodnim antihistaminikom, dakle smanjuje alergijske reakcije. Istraživanja sugeriraju da kvercetin može pomoći u očuvanju razine dobrog kolesterola (HDL), dok potiskuje razine nezdravog kolesterol (LDL).
No, jeste li znali da svaki tip luka ima svoju svrhu i način korištenja? Pogledajte video i saznajte više!