Hrvatska i Albanija upozorile NATO: ‘Nacionalistička retorika Srbije ima za cilj destabilizaciju zapadnog Balkana’

Miranda Cikotic/PIXSELL

Vijest o pismu prvi su objavili kosovski mediji, a potom i srpski, pa čak i međunarodna novinska agencija Reuters

Ministar Damir Krstičević s ministricom obrane Albanije Mimi Kodheli uputio je pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem se upozorava na novu nacionalističku retoriku iz Srbije kojoj je cilj podrivanje suvereniteta Kosova i destabilizacije sigurnosne situacije na zapadnom Balkanu, piše Večernji list.

Albanija i Hrvatska traže da NATO prilagodi operativni plan svoje mirovne misije na Kosovu te da se pruži snažnija podrška transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga.

Vijest o pismu prvi su objavili kosovski mediji, a potom i srpski, pa čak i međunarodna novinska agencija Reuters, piše Večernji.

MORH je na njihov upit potvrdio da su ministri Kodheli i Krstičević zajednički uputili pismo glavnom tajniku NATO-a Stoltenbergu.

“Pismo je potpisano i upućeno u kontekstu zajedničkog interesa Albanije i Hrvatskekao članica NATO-a za održavanjem stabilnosti i sigurnosti Jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na održavanje sigurnosti Kosova.



U pismu je izražena potpora dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj suradnji i uključivosti, no isto tako je izražena zabrinutost posljednjim događanjima koji mogu utjecati na sigurnost Kosova, ali i sigurnost u širem kontekstu.

U pismu je iskazana snažna predanost i interes dviju država članica Saveza da NATOzadrži pozornost na održavanju sigurnosti Kosova kao i razmatranje konkretnih koraka kako ojačati napore Saveza u izgradnji kosovskih institucionalnih kapaciteta”, priopćeno je iz MORH-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI