‘HVALA PRIJATELJIMA IZ IZRAELA’: Avioni F-16 Barak prvi put sletjeli na Pleso

morh

Premijer Plenković poručio je da dolazak izraelskih zrakoplova potvrda ispravnosti strateške odluke o modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Slijetanje borbenih zrakoplova F16 Barak u Hrvatsku, koji će na Dan pobjede preletjeti Knin, potvrda su vojnog partnerstva s Izraelom i ispravnosti strateške odluke o nabavi njihovih borbenih zrakoplova, istaknuto je na svečanosti u vojarni na Plesu gdje je hrvatski politički i vojni vrh dočekao predstavnike izraelskih zračnih snaga.

Premijer Andrej Plenković poručio je da dolazak izraelskih zrakoplova, koji će sudjelovati u zračnom mimohodu iznad Kninske tvrđave povodom obilježavanja 23. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, potvrda ispravnosti strateške odluke o modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

“Mi smo se odlučili za F-16 Barak i mislim da smo napravili odličan potez za sigurnost hrvatske države i hrvatskog neba, ali i za jačanje nas kao države koja se nije odrekla ratnog zrakoplovstva nego je odabrala put snažne saveznice u NATO-u, da bude uvažena kada je riječ o obrambenoj, sigurnosnoj i vojnoj suradnji“, kazao je Plenković. Dodao je da Hrvatska to potvrđuje sudjelovanjem u brojnim međunarodnim misijama. Ministar obrane Damir Krstičević ustvrdio je da će se, zahvaljujući odluci o nabavi novih borbenih zrakoplova, ostvariti san poginulog junaka Rudolfa Perišina i svih poginulih pilota tijekom Domovinskog rata da lete na borbenom avionu F-16.

“To postaje stvarnost današnjim generacijama vojnih pilota”, rekao je Krstičević dodavši, da će nabava aviona F-16 biti i veliki tehnološki iskorak te da će znatno ojačati hrvatske obrambene sposobnosti. Otkrio je i da će se, kada 2020. dođu u Hrvatsku, izraelski zrakoplovi nositi imena Bljesak i Oluja.

“Hvala našim prijateljima iz Izraela što su došli u Hrvatsku. Zahvaljujući povijesnoj Odluci Vlade o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16, neostvareni snovi poginulog junaka Rudolfa Perišina i svih poginulih pilota tijekom Domovinskog rata da lete na borbenom avionu F-16, postaju stvarnost današnjim generacijama vojnih pilota”, kazao je Krstičević.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI