KAOS NA SJEDNICI SABORA! Žestoka svađa Glasnovića i Marasa: ‘Izbacite ga van, prijeti mi’

Patrik Macek/PIXSELL

Sjednica je zaključena nakon što je za predsjednika Sabora izabran Gordan Jandroković

Božo Petrov (MOST) stigao je u zgradu Sabora i sjedi na svojem zastupničkom mjestu.

Osim Petrova, stigli su i drugi Mostovci – Vlaho Orepić, Miro Bulj i Nikola Grmoja.

Sjednica sabora kasnila je zbog sjednice Odbora za Ustav.

Tijek događaja:

Oko 17 sati glasanje za novog predsjednika Sabora je završeno te je sa 76 glasova za i 13 protiv na to mjesto odabran HDZ-ov Gordan Jandroković. Više o tome pročitajte ovdje:



>>> Gordan Jandroković novi je predsjednik Hrvatskog sabora!

Sjednica Sabora zaključena je nakon što je Jandroković preuzeo vruću fotelju.

15:22 Riječ je dobio zastupnik Predrag Matić koji je rekao kako je mislio da se HDZ promijenio i napomenuo kako je upravo na društvenim mrežama objavljen ‘cjenik u pet točaka koliko košta zastupnik Glasnović’.

Radi se o objavi Željka Glasnovića koji je na svom profilu na Facebooku objavio popis od pet uvjeta kojima bi podržao novu parlamentarnu većinu Andreja Plenkovića (više pročitajte ovdje).

15:00 “Mi nemamo vladajuću većinu. Ovo je najtužniji dan u Hrvatskom saboru. Jandrokoviću to ne smeta.”, ponovio je Grmoja. “Milsim da je časna ostavka predsjednika Hrvatskog sabora zaista časna  i dostojanstvena”.

14:27 Maras i Reiner se svađaju. Onda je Mišić uzeo riječ.

“Ja sam čovjek koji je sa 60 godina prvi puta ušao i potpisao za stranku. Ja sam časno 41 godinu radio, plaćao poreze. Nisam populista kao vi. Mene nitko ne može kupiti niti me itko kupio. Ja sam pošten želim da ova država ide naprijed”, rekao je Mišić “nemojte se uzrujavati”, rekao mu je Reiner. Bauk je zatražio stanku da se malo smire strasti.

14:46  Podolnjak je rekao da je žalostan što su mladi ljudi morali svjedočiti ružnim scenama u Saboru.

14:23  Gordan Maras je rekao da je ovo vrijeme razotkrivanja.

“Glasnović je jučer otišao, a danas se vratio. Bruna Esih, koja je jučer bio protiv opoziva Marića, danas nije za izbor Jandrokovića na čelo Sabora nakon što je vidjela kako su njezini birači jučer reagirali”, rekao je Maras i dodao da nema parlamentarne većine.

Nakon toga su Maras i Glasnović počeli vikati jedan na drugoga:

“Izbacite ga van! Prijeti mi i govori mi da sam degenerik i da serem”, počeo se derati Maras na Reinera vičući da ga nije zaštitio.

Potom se i Mišić počeo derati na one koji ga prozivaju da je kupljen. Na kraju je Bauk predložio stanku da se malo smire strasti što je Reiner prihvatio i posla zastupnike “na hlađenje” tijekom 10 minuta.

14:00 Branko Bačić obrazložio zahtjev za imenovanjem Jandrokovića novim predsjednikom Sabora.

13:58 Zastupnici su glasovali za razrješenje Bože Petrova na mjestu predsjednika Sabora. 103 su bila za, 4 suzdržana, 1 protiv

13.40 Danas ćemo izabrati predsjednika Sabora, a kad već imamo tu većinu, stav Mosta je da predsjednik Vlade predloži četiri ministra idući tjedan da ne bi otišli na pauzu s krnjom Vladom. Vidimo da su Škibola i Saucha postali dio vladajuće većine pa nema razloga da predsjednik predloži nove ministre. Nova saborska većina su Škibola, Saucha, Lacković, Glasnović, Mišić, Pupovac i onda se mogu izabrati nove ministre- rekao je Grmoja, a iz klupe mu je Željko Lacković dobacio da nema on što ikoga prozivati.

– Što ste nervozni? Smirite se, ja nikog ne prozivam, samo konstatiram- poručio je Grmoja

13.30 Reiner je započeo sjednicu nakon stanke, a kako Grmoje nije bilo u sabornici, Reiner je poručio da je izgubio pravo na riječ. Ali Grmoja se pojavio pa mu je ipak dozvolio. No Grmoja je zamolio da pričekaju i ostale kolege, na što je Reiner rekao da ne treba čekati.
– Čekali smo i mi tri sata- rekao je Grmoja.

13:14 Nikola Grmoja je u ime Mosta tražio stanku vezano uz stanje u Saboru. Stanku je zatražio i Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku.

13:13 Potpredsjednik Sabora Željko Reiner utvrdio je kvorum sa 77 prisutnih zastupnika.

13:10 Tomislav Saucha došao je u Sabor, počinje sjednica.

12:30 Izaberu li zastupnici danas Jandrokovića za predsjednika Sabora, sjednica će biti zaključena, a nova će biti sazvana tek nakon lokalnih izbora, od 7. lipnja nadalje, čime bi Plenković imao dovoljno vremena za pronalazak nasljednika bivših Mostovih ministara.

12:20 ‘Sjednica Sabora bit će nastavljena u 13 sati. “Prvo ćemo razriješiti Božu Petrova, a onda izabrati novog predsjednika. Za imenovanje Gordana Jandrokovića imamo 76 potpisa – potpisali su i Glasnović i Saucha’, kaže za N1 Branko Bačić iz Kluba HDZ-a. “Svi naši dosadašnji koalicijski partneri iz kluba manjina su potpisali, tu su i kolege iz HSLS-a, HDS-a, Lacković, Škibola, Glasnović i nezavisni Saucha”, kazao je Bačić.

Klub zastupnika HDZ-a u saborsku proceduru je uputio prijedlog za izbor novog predsjednika Sabora. Prijedlog je potpisalo 76 zastupnika. Nakon toga je SDP odustao od svojeg prijedloga da zamjenika Petrova biraju potpredsjednici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI