Branitelji prosvjeduju protiv srpskih dresova s četiri ‘s’: ‘Zamislite Nijemce sa svastikom’

Guliver Image

Iz Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) buja nezadovoljstvo i to zbog dresova nogometne reprezentacije Srbije, zbog čega je njezin predsjednik Mladen Pavković priopćenjem zatražio angažman hrvatskih institucija.

“Na dresove nogometne reprezentacije Srbije ponovno se vraća grb s četiri ćirilična slova S. Tako je odlučio Nogometni savez ove države, pa će njihovi reprezentativci s takvim dresovima prvi put istrčati na Europskom prvenstvu u Njemačkoj”, rekao je Pavković na početku priopćenja.

Potom je podsjetio kako je riječ o grbu, odnosno akronimu kojeg je “u svakoj prigodi isticao i ratni zločinac Slobodan Milošević, čak i kad je 1989. održao čuveni govor na Gazimestanu”.

Povukao paralelu s nacističkom Njemačkom

“Četiri ćirilična slova S nalazila su se i na ratnim zrakoplovima Vojske Republike Srbije, s kojima su ubijali i nevine civile od Vukovara do Škabrnje. Četnici su nosili su ovu oznaku i na svojim ratnim odorama u vrijeme velikosrpske agresije, pa je stoga začuđujuće da zasad s tim u svezi nema javnog protesta s hrvatske strane”, ukazao je Pavković.Foto: Flickr

 

Predsjednik ove braniteljske udruge dodao je kako bi bilo nezamislivo kada bi se kojim slučajem na nekom natjecanju sastale reprezentacije Hrvatske i Srbije. “Bilo bi suludo da igramo protiv onih koji s ponosom nose četiri S, simbol ubijanja, mučenja i zla na ovim prostorima”, ocijenio je.

Na samom kraju zatražio je da hrvatske državne institucije odmah upute protest Republici Srbiji i da se zatraži da se akronim SSSS ne pojavljuje na međunarodnim i drugim natjecanjima. “To bi bilo isto kao da su recimo Nijemci nakon II. svjetskog rata nastupali s majicama sa Hitlerovim grbom i nacističkim oznakama”, zaključuje u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI