HRVATSKA ALI I DIJASPORA JE GORJELA OD SREĆE I EUFORIJE! I danas se pamte Antine riječi: ‘Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti, držimo je u svojim rukama’

Foto: Jure Miskovic/Cropix

Na današnji dan prije točno 10 godina hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su odlukom žalbenoga vijeća Haaškog suda optužbi za ratne zločine u ‘Oluji‘.

Spomenuti sud odlučio je da hrvatski generali nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata te je time srušena prvostupanjska presuda donesena u travnju 2011. godine, prema kojoj su generali bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora.

“Izričem oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču te naređujem da se obojica odmah puste na slobodu”, kazao je sudac Maron, nakon čega je euforija zahvatila cijelu Hrvatsku, ali i iseljeništvo diljem svijeta.

Slavilo se u svim krajevima Hrvatske, a veličanstven doček generalima upriličen je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. U centru hrvatske metropole okupilo se oko 100.000 ljudi, koji su domoljubnim pjesmama uveličali jedan od najvećih dana u hrvatskoj povijesti.Na dočeku na Trgu bana Jelačića Gotovina je govor koji se i danas pamti: “Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na ‘i’ Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda” kazao je Gotovina okupljenom i razdraganom mnoštvu.

General Gotovina je prije puštanja na slobodu u haaškom pritvoru proveo preko dvije ili pol tisuće dana ( 7 godina), a Mladen Markač oko dvije tisuće, odnosno oko 5 i pol godina.

 

Bivši zapovjednik specijalnih jedinica MUP-a Mladen Markač povukao se u obiteljski krug, i dalje rado kuha i još povremeno slijedi svoju veliku strast – lov. Prilično se redovito pojavljuje na pogrebima suboraca i proslavama velikih ratnih obljetnica, pa je tako bio glavni govornik i  na zadnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza u Kninu.

Ante Gotovina se samostanski dosljedno drži svojega životnoga kreda kojega je prije 10 godina izgovorio pred okupljenim građanima na centralnom zagrebačkom trgu: za njega rat doista potpuno pripada prošlosti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI