KAKAV DOMINANTAN GOVOR! Predsjednik je bio iznimo nadahnut: ‘Josip Jović i dečki iz Borova Sela su ubijeni i prije ustroja’

Marko Lukunić/Pixsell

Nema sumnje, hrvatski predsjednik Zoran Milanović govorom  u Kranjčevićevoj ulici pokazao svu raskoš svog poznatog vokabulara, ali i povijesnog znanja.

Govoreći o nastanku i ustroju Hrvatske vojske koji se dogodio na današnji dan prije 30 godina, Milanoviću nije promaklo da je Hrvatska i uoči ovog značajnog datuma brojala žrtve:

Žrtve i prije ustroja


“Prva žrtva Domovinskog rata Josip Jović kao i dečki iz Borova Sela ubijeni su i prije ustroja Hrvatske vojske”, podsjetio je predsjednik nabrajajući “ponajbolje hrvatske sinove” iz povijesti, banove i kraljeve koji su životom platili borbu za Hrvatsku.

Jednakim žarom, uvjerljivo i potkrijepljeno, lišen svake patetike govorio je i na svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu:“Hrvatska je posebna jer niti jedna europska država ili nacija u novijoj povijesti nije proživjela ono što je Hrvatska proživjela nedavno. Zato smo drukčiji i zato nas često, uglavnom bez razloga, krivo doživljavaju i gledaju. Ne treba nas to pokolebati. Svoji smo, znamo što želimo i kako to postići, a HV je jedna od važnijih poluga društva”, kazao je i dodao:

Hrvatska mu je najveća svetinja

“Ta država nam je najveća svetinja, meni je najveća svetinja. Može biti mirna i sigurna u sebe jer čuva je Hrvatska vojska.”

Dodjeljujući odličja hrvatskim braniteljima, ova populacija većinom smatra da predsjednik odlikovanjima ne povlači “populističke poteze, niti im njima podilazi. Dapače, potpuno su sigurni u njegovu iskrenost:

“Bio je topao, srdačan i ugodan, a takav je bio i poslije u neformalnom razgovoru s nama. Stekao sam dojam da je njegov nastup iskren i da uistinu vjeruje u to što priča. Bio je baš dobro raspoložen”, kazao nam je nedavno odlikovani Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI