Medić osuđen zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja zatočenih hrvatskih branitelja

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Osječki Županijski sud u četvrtak je proglasio krivim bivšeg majora JNA i ispitivača u logorima Vojislava Medića za ratne zločine protiv zarobljenih hrvatskih branitelja u srbijanskim logorima 1991. i 1992. godine i nepravomoćno ga osudio na 14 godina zatvora.

Ratni zločin je počinio od sredine studenog 1991. do 14. kolovoza 1992. na području Srbije kao ispitivač u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica u koje je iz Hrvatske dovedeno više stotina zarobljenih pripadnika hrvatskih oružanih postrojbi, teretilo ga je tužiteljstvo.

Medić je uhićen u lipnju 2022. na granici Hrvatske i Srbije, a tijekom ispitivanja je optužen da je u srbijanskim logorima fizički zlostavljao zarobljenike, tukao ih palicama i pendrekom te ih izlagao uvredljivim i ponižavajućim postupcima, pri čemu im je zadavana fizička i psihička bol i time ih prisiljavao da daju iskaze koji su mu kao ispitivaču odgovarali.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Na suđenju svjedočili mnogi zatočenici i vukovarski branitelji

Također je davao odobrenje prisutnim stražarima da tuku zarobljenike, što su oni i činili, teretilo ga je tužiteljstvo. Među žrtvama su bili i izabrani saborski zastupnici DP-a Stipo Mlinarić i Tomislav Josić.

Dokaznim postupkom utvrđene sve činjenice i dokazi koji potvrđuju da je Medić počinio kaznena djela na način opisan u optužnici, odnosno da je tukao, zlostavljao i mučio više zatočenika, postupajući na brutalan i ponižavajući način te naređivao logorskim stražarima da to čine u njegovoj nazočnosti, rekao je u obrazloženju presude sudac Mirko Ljubičić.Foto: Vlado Kos / CROPIX

Medićeva obrana tijekom postupka je tvrdila da je okrivljenik, od studenog 1991. do kolovoza 1992. neprekidno obnašao dužnost istražnog suca Vojnog suda u Beogradu i bio zadužen za nekoliko stotina predmeta pa da stoga nije mogao istodobno biti ispitivač u logorima. Dokaznim postupkom utvrđeno kako se nije riječ o zamjeni identiteta, jer ga je više svjedoka prepoznalo kao ispitivača u logorima, ocijenilo je sudsko vijeće.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

‘Medić nije bio običan vojni sudac, već osoba od povjerenja’

U Hrvatsku je često dolazio još od 2006. godine, jer ima roditeljsku kuću kod Donjeg Lapca, kao i hrvatsko državljanstvo. Medić nije bio običan vojni sudac, već osoba od povjerenja vrha sigurnosno obavještajne službe JNA pa se u tome razdoblju mogao nesmetano kretati bez ikakvih ograničenja, smatra sud.

‘Medića bih prepoznao i na ulici, njegove plave oči nikad neću zaboraviti’: Tomislav Josić iznio mučne detalje na suđenju

Kao otegotnu okolnost sud je uzeo u obzir činjenicu da je Medić visoko obrazovana osoba, po struci pravnik, i zasigurno upoznat sa svim međunarodnim konvencijama o pravima zarobljenika, ali je unatoč tome postupao protivno konvencijama, brutalno mučio i zlostavljao zarobljenike, a nakon počinjenja kaznenog djela ni u jednom trenutku nije iskazao ni najmanje naznake kajanja.

Okrivljeniku se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 6. lipnja 2022. godine, a s obzirom da je dobio kaznu zatvora dulju od pet godina, produljen mu je istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnosti presude, navodi se u presudi.

MAJOR PRAVNE SLUŽBE JNA SE ‘PRAVI GRBAV’: Obrana se temelji na tezi zamjene identifikacije, a on poručuje: ‘Ja nisam taj Medić koji je zlostavljao’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI