NEMILOSRDNO KRVOPROLIĆE KRAJ KORENICE ’91: Pobili sve Hrvate koje su zatekli u selu

Foto: Screenshot

Brutalan zločin nad svih 13 zatečenih Hrvata u selu Poljanak kraj Korenice, dogodio se točno na današnji dan 1991. godine.

Skupina zamaskiranih četnika iz kuća je istjerala Ivana Vukovića (57), Nikolu Vukovića (53), Luciju Vuković (68), Danu Vukovića (80), Vjekoslava Vukovića (52), Danu Vukovića (74), Milku Vuković (65), Josipa Matovinu (51) i Nikolu Matovinu (79) te ih poredala na jednom dvorištu, a zatim strijeljali iz automatskih pušaka.

Istraga je pokazala da zamaskirani neprijatelji iz kuće nisu mogli izvući nepokretnog Nikolu Vukovića (65), no to ih nije spriječilo da ga ubiju. Skrivena svjedokinja izjavila je kako se iz kuće nepokretnog Nikole začuo jauk, a potom je u prostoriju u kojoj je boravio bačena bomba. Nakon pokolja, srpska je paravojska selo opljačkala i spalila.


Također, istragom je utvrđeno da su pripadnici paravojnih postrojbi mjesec dana prije ove masovne likvidacije (8. listopada 1991.), ustrijelili tada 56-godišnjeg Tomu Vukovića ispred njegove kuće, dok su 24. listopada na stablo objesili 46-godišnjeg Milana Lončara i njegovog 83-godišnjeg oca Ivicu Lončara.

Presudom Županijskog suda u Gospiću od 04. srpnja 1994. osmorica optuženika (Boško Žujić, Boško Grbić, Vinko Grbić, Mićo Grbić, Vladimir Grbić, Slavko Grbić, Dane Rodić i Momčilo Grbić) su proglašeni krivima i svima im je dosuđeno po 15 godina zatvora. Okrivljenicima je suđeno u odsutnosti, no 2009. godine dopuštena je obnova postupka u kojem je zatraženo da se zbog nedostatka dokaza optužnica preinači u kazneno djelo oružane pobune, te da se prema okrivljenicima primjeni Zakon o općem oprostu.Facebook Comments

Loading...
DIJELI