Ovako su mu rekli ‘hvala’: Ratni heroj dobio impresivan mural

Foto: Peski Art Đurđevac

Nedaleko od rodne kuće đurđevačkog generala Mladena Markača na obližnjoj trafostanici u naselju Peski, osvanuo je prekrasan mural s njegovim likom.

Akcija je, donosi PDN, pokrenuta još ove zime od strane neformalne grupe tamošnjih volontera, navijača Graničara i Dinama, a ovaj umjetnički projekt osmišljen je od strane Upravnog odbora udruge “Peski-Art” i uz podršku portala PDN koji se posebno zahvaljuje Hrvoju Bukviću.

Podsjetimo, general Markač je počasni građanin Đurđevca u kojem je i rođen 8. svibnja 1955. godine. Roditelji su mu bili Đurđevčani Ivan i Eva Markač, a školovao se u rodnom Đurđevcu i u Zagrebu.

Rodni grad mu zahvalio za zasluge u Domovinskom ratu

Mladen Markač bivši je zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a Republike Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata. Također, bivši je državni reprezentativac u džudu, hrvač i lovac. Osim što je izgradio sportsku karijeru, pamtimo ga po herojskoj ulozi u Domovinskom ratu, ali i nakon njega. Markač je u ondašnjem Republičkom sekretarijatu unutrašnjih poslova (RSUP-u) bio instruktor borilačkih vještina pripadnicima Jedinice za posebne namjene.

Presuda bivšem majoru JNA u Hrvatskoj dočekana uz aplauz, a u Srbiji se teško mire s odlukom sudaNakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. sudjelovao je u stvaranju specijalnih policijskih jedinica. U rujnu 1990. imenovan je pomoćnikom zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko, a početkom 1991. godine je imenovan za zapovjednika te jedinice. Sudjelovao je u mnogim ratnim operacijama, uključujući i operaciju Oluja. Posebno zahtjevna i teška je bila zadaća njegove jedinice na Velebitu.

Foto: Peski Art Đurđevac

No, zbog sumnje da su jedinice pod njegovim zapovjedništvom počinile ratne zločine tokom “Oluje”, Haaški sud je protiv njega i Ante Gotovine podigao optužnicu i nepravedno ga optužio za ratne zločine te je na Haškom sudu 2011. godine osuđen na 18 godina zatvora.

Međutim, nakon žalbe na prvostupanjsku presudu, general Mladen Markač je zajedno s generalom Gotovinom, 16. studenog 2012. godine oslobođen svih optužbi i odmah je naređeno njegovo puštanje na slobodu.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI