POGINULOM VOJNIKU U JEKU RATA SUBORCI NAPISALI PJESMU: ‘NAMA SE, BOŽO, OD TEBE NE RASTAJE’!

Foto: Facebook

Pjesma koja je napisana u paklu ratnog Vukovara nazvana je “O Boži”, a posvećena je Slunjaninu Boži Biondi, prvoj žrtvi Borova Naselja.

Božo je bio pripadnik ATJ Lučko, a u Vukovar je došao sa sinom Blage Zadre, Robertom Zadrom. Poginuo je 25. kolovoza 1991. godine kada ga je pokosio rafal sa transportera, nakon čega su mu pripadnici Turbo voda napisali pjesmu koju je na gitari svirao pokojni Vjekoslav Jugec, također pripadnik Turbo voda.

Smijali smo se njegovim pričama, a nakon pola sata je bio mrtav

“Dan prije njegove pogibije, Vukovar je napadnut avionima. Te večeri, Blago Zadro je nas 15-ak poslao da pričekamo s topom koji smo onda rano slijedećeg jutra morali odvesti na skriveno mjesto kod ‘Mustanga’. Stali smo kod silosa u Zeti po nekoliko toplih kruhova…”, priča nam Stipo Mlinarić Ćipe posljednje sate života Bože Bionde.

“Jedući taj topli kruh, pričali smo svakodnevne priče, a osobito smo komentirali žene. Pamtim da je Božina priča bila najdojmljivija jer smo plakali od smijeha na njegove komentare… Nakon toga, brat i ja smo otišli na spavanje, a Robert Zadro, Zoran Janković i Božo su ostali pred mjesnom zajednicom…”Odužili mu se pjesmom

Pola sata ili malo više od toga, na Trpinjsku cestu nahrlili su tenkovi i transporteri koji su počeli otvarati vatru. Pretrčavajući brisani prostor između Trpinjske i Borovske ceste, u želji da transporter onesposobi tromblonom, Božo je sasječen mitraljeskim metcima. U trenutku smrti, Božo Bionda imao je 21 godinu…

O BOŽI

Važne su nam stvari prošle
Važne su nam stvari buduće
Ali svi mi odlazimo
U srcima našim ostaješ
Svoju si mladost
Slomio o hridi, stijene kamene
Nama se Božo
Od tebe ne rastaje.

Ni Slunjani nisu znali
Da si s nama ovdje bio ti
Odvela te ovdje želja
Da Borovo obranimo mi
25-og kolovoza ostali smo sami
Nastavljamo bez tebe
Nama se Božo
Od tebe ne rastaje.

Al’ sjećanje kad nas stigne
Bit će opet kao ranije
Sjećamo se tebe Božo
I te naše generacije
Bit će nam teško
Al’ život ide dalje
Vrijeme ne briše sve
Nama se Božo od tebe ne rastaje

Facebook Comments

Loading...
DIJELI