Pravi presedan i velika čast za generala Markača: Prvi je živući branitelj koji će dobiti ovo priznanje

Foto: Wikipedia

General pukovnik Mladen Markač u brojnim je mjestima i gradovima diljem Hrvatske proglašen počasnim građaninom, pa tako i u Općini Kloštar Podravski.

Međutim, vlasti u ovome mjestu otišle su korak dalje i odlučile po njemu nazvati vrlo važnu ulicu u Kloštaru Podravskom. To je vrlo zanimljivo jer je tako general Markač postao prvi branitelj i sudionik Domovinskog rata po kojem je za života nazvana neka ulica.

“Iz ove općine su najavili da će uskoro, kad to formalno potvrdi njihovo Općinsko vijeće, jedna od najvažnijih ulica u ovom mjestu nositi naziv – Mladen Markač. Neki kažu da je ova gesta možda i putokaz ostalim sredinama da i oni neke svoje ulice, parkove ili trgove nazovu imenom nekog svog još živog junaka Domovinskog rata”, kaže Mladen Pavković.

Foto: Mladen Pavković

Markač dobiva ulicu, Gotovina nikada nije preuzeo priznanje

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.(UHBDR91.) dodaje da je pored Markača, u relativno velikom broju gradova i mjesta diljem Hrvatske, počasnim građaninom proglašen i general Ante Gotovina, kojem su među ostalim ovu titulu dodijelili u Koprivnici.

“Gotovina nikada nije došao po ovo priznanje, niti je uzeo novčanu nagradu koja mu je s priznanjem dodijeljena. Razlog vjerojatno leži u tome što ovaj hrvatski general i heroj Domovinskog rata Koprivnicu smatra ‘crvenom utvrdom’, jer drugi razlog uistinu je teško naći.”Suborac Josipa Jovića otkrio: ‘Kao da mu je bilo suđeno umrijeti toga dana…’

Golgota nakon rata

Mladen Markač rođen je u Đurđevcu 8. svibnja 1955. i bivši je zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a Republike Hrvatske iz Domovinskog rata. Zbog sumnje da su jedinice pod njegovim zapovjedništvom počinile ratne zločine tijekom VRO “Oluja”, Haaški sud je protiv njega podigao optužnicu.

Nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. godine, sud je Mladena Markača proglasio krivim kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata, te mu je bila određena kazna od 18 godina zatvora.

Žalbeno vijeće od petorice članova razmatralo je prvostupanjsku presudu, pa su tako 16. studenoga 2012. generali Markač i Gotovina oslobođeni su svih optužbi i pušteni na slobodu drugostupanjskom, pravomoćnom presudom pri čemu je prvostupanjska osuđujuća presuda okarakterizirana kao nerazumna.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI