BRICS razvija alternativu: Sustav plaćanja na tehnologiji koja pokreće kriptovalute

Foto: Wikimedia Commons

Dugo se zemlje BRICS-a pokušavaju odmaknuti od dolara, ali stvaranje zajedničke valute nije bilo moguće zbog dominacije kineskog gospodarstva unutar grupe, što znači da bi svaka zajednička valuta de facto bila juan.

Međutim, savjetnik iz Kremlja Juri Ušakov rekao je u intervjuu za TASS da je predloženo rješenje: umjesto valute koristit će se novi sustav plaćanja koji se temelji na blockchain tehnologiji (tehnologija koja stoji iz BitCoina i ostalih kriptovaluta) pod nazivom “BRICS Pay”.

Blockchain tehnologija

“Vjerujemo da je stvaranje neovisnog BRICS sustava plaćanja važan cilj za budućnost, koji bi se temeljio na najsuvremenijim alatima kao što su digitalne tehnologije i blockchain. Glavna stvar je osigurati da bude prikladan za vlade, obične ljude i tvrtke, kao i isplativa solucija i bez uplitanja politike”, rekao je.

Ušakov je rekao da je cilj za ovu godinu povećati ulogu BRICS-a u međunarodnom monetarnom i financijskom sustavu. Godine 2023. članovi su u Johannesburškoj deklaraciji rekli da će raditi na povećanju namire međusobne trgovine u nacionalnim valutama i jačanju korespondentskih bankarskih mreža kako bi se osigurale međunarodne transakcije.

“Nastavit će se rad na razvoju Sporazuma o uvjetnim pričuvama, prvenstveno u vezi s korištenjem valuta različitih od američkog dolara”, istaknuo je suradnik Kremlja. Rusija je već povećala korištenje nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini s prijateljskim zemljama na 75% i trebala bi ovog ljeta biti domaćin ovogodišnjeg samita BRICS-a u ruskoj regiji Kazan.Blockchain tehnologija, Foto: Investopedia

Alternativa SWIFT-u

Ovo što sada najavljuju nije nova zajednička valuta BRICS-a, već analog SWIFT-a za transakcije u nacionalnim valutama u digitalnom obliku koji funkcionira na blockchain tehnologiji. Navodno će to biti integrirano s digitalnim verzijama rublje, juana, rupija itd., čije se stvaranje također očekuje u vrlo skoroj budućnosti, piše BneIntelliNews.

Međunarodna mreža preko koje se vode bankarske transakcije sa središtem u Belgiji, nazvana SWIFT i preko koje se odvija većina transakcija u svijetu, bila je alat za prijetnju Rusiji nakon napada na Ukrajinu. SAD je, navodno, htio isključiti Ruske banke iz tog sustava, ali EU se (zbog financijskih interesa) usprotivila.

Digitalna rublja

Rusija je ubrzala svoje planove za razvoj digitalne valute, koja će, tvrde, djelovati izvan kontrole međunarodnih regulatora. Središnja banka Rusije (CBR) radi na stvaranju digitalne valute središnje banke (CBDC) o kojoj se dugo raspravljalo – digitalne rublje – za koju se očekuje da će ući u optjecaj 2025. godine.

U skladu s novim zakonodavstvom 2023. Središnja banka Rusije dobiva status operatera platforme za digitalnu rublju. Regulator će također biti odgovoran za sigurnost digitalnih rublja u optjecaju, kao i za organizaciju i 24-satni rad platforme.

CBDC, tvrde, nije “coin” temeljen na blockchainu sličan onima koje izdaju drugi projekti temeljeni na blockchainu, već elektronička valuta, budući da CBR kontrolira emisije tokena, koji su također pod nadzorom središnje banke u istom način na koji se izdaju i reguliraju fiat valute.

Poljska digla borbene zrakoplove nakon eksplozija u susjednim ukrajinskim regijama

Ruska središnja banka je pokrenula pilot projekt digitalne rublju u kolovozu prošle godine koji je uključivao nekoliko komercijalnih banaka, dok se priprema za službeno lansiranje digitalnog novca. CBR je također izdao niz smjernica o digitalnoj valuti “Digitalna rublja: što je to i kako se njime služiti“.

“Dugo smo se pripremali za početak pravih transakcija”, rekla je prva zamjenica guvernera Banke Rusije Olga Skorobogatova na konferenciji za novinare u vrijeme početka testnog projekta. “Ovaj pilot projekt će uključivati, u prvom redu, testiranje aktivnih transakcija kao što je otvaranje novčanika u digitalnim rubljima za banke, klijente (fizičke i pravne osobe), prijenos digitalnih rublja između klijenata i plaćanja u trgovačkim i uslužnim djelatnostima”, tada je rekla za Interfax.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI