NEVIĐENO NAORUŽAVANJE SAVEZNIKA: Pala je odluka koja će odrediti smjer rata, nakon ovoga više nema povratka

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Michael Sohn

Američka vojna i financijska pomoć Ukrajini s nastavkom rata se zahuktava i ima izgleda postići rekordni ekonomski i vojni transfer Washingtona prema bilo kojem savezniku posljednjih desetljeća, posebice s obzirom na kratko vrijeme u kojem je ostvaren.
Prema izračunu njemačkog instituta Kiel (Institut für Weltwirtschaft – IfW) Ukrajini je u razdoblju od 24. veljače do 3. listopada 2022. godine 40 država isporučilo financijsku, humanitarnu i vojnu pomoć u iznosu od 93,8 milijardi eura.

Američka administracija u tom je razdoblju isporučila Ukrajini humanitarnu, financijsku i vojnu potporu u vrijednosti od gotovo 49 milijardi dolara. SAD je Ukrajini pomogao sa 9,9 milijardi humanitarne pomoći, što u ukupnoj američkoj pomoći iznosi 21 posto, 15,1 milijardu financijske pomoći (31 posto ukupne pomoći), 8,9 milijardi sigurnosne potpore u vidu obuke i logističke podrške kroz program Ukraine Security Assistance Initiative, oružja i vojne opreme u vrijednosti od 12,7 milijardi dolara (27 posto ukupne pomoći) i 1,3 milijarde dolara potpora i kredita za oružje i opremu. U navedenom razdoblju ukupna vojna pomoć SAD-a Ukrajini dosegla je 22,9 milijardi dolara, što čini 48 posto ukupne američke pomoći Kijevu.

Nove tranše

U navedenom vremenskom razdoblju SAD je Ukrajini isporučio 8500 protuoklopnih projektila Javelin, 46 tisuća protuoklopnih raketnih bacača, 1600 protuzračnih raketa kratkog dometa Stinger, 1500 protuoklopnih raketnih projektila TOW, 11 tisuća primjeraka bacača granata i streljačkog oružja zajedno sa streljivom, 75 tisuća setova pancirki i kaciga, kao i veliku količinu eksploziva C4 i protupješačkih mina, uključujući i mine usmjerenog djelovanja M18A1.

Od topništva u navedenom razdoblju SAD je isporučio 142 haubice kalibra 155 milimetara s većom količinom streljiva, 36 haubica kalibra 105 milimetara, 38 sustava HIMARS i 20 minobacača kalibra 120 milimetara. Od tenkova i oklopnih transportera dosad je SAD isporučio 200 oklopnih transportera na gusjenicama M113, 250 oklopnih borbenih vozila na kotačima M1117 i 100 oklopnih vozila sanitetske namjene. Dosad je isporučeno već tisuću terenskih vozila visoke prohodnosti Humvee, stotinjak teških tegljača za transport tenkova i drugog naoružanja, više zapovjednih oklopnih vozila.Kad je riječ o protuzračnoj obrani, SAD je isporučio osam raketnih sustava NASAMS, 4 protuzračna raketna sustava Avenger i rakete za protuzračne sustave HAWK. Isporučeno je i 700 dronova Switchblade za uništavanje oklopnih vozila i otpornih točaka, kao i 1800 samoubilačkih dronova Phoenix Ghost te 15 izvidničkih dronova ScanEagle. Za potrebe obalne obrane Washington je Ukrajini isporučio 2 sustava lansera protubrodskih raketa Harpoon, 58 obalnih patrolnih brodova i besposadnih samoubilačkih brodova. Isporučena su i četiri sustava za satelitsku komunikaciju koji se intenzivno koriste za prijenos podataka o ruskim položajima.

No, kako rat odmiče i kako borbe postaju sve žešće, a utrošak naoružanja, opreme i streljiva sve veći, američka administracija odobrava nove tranše vojne, financijske i humanitarne pomoći Ukrajini.

Tako je 6. siječnja 2023. godine Ministarstvo obrane SAD-a najavilo novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 3,075 milijardi dolara koji uključuje različite vrste borbenih vozila, topničke sustave, streljivo, raketne projektile, opremu za elektroničko ratovanje i pješačko oružje.

Ključno topništvo

SAD će u sklopu ovog novog paketa Ukrajini isporučiti i borbena vozila pješaštva M2A2 Bradley i samohodne haubice 155 milimetara M109 Paladin. Računa se da će isporuka borbenih vozila pješaštva Bradley pojačati ofenzivne sposobnosti ukrajinske kopnene vojske. Istodobno, Njemačka je sve bliže konačnoj odluci o isporuci tenkova Leopard 2 različitih varijanti, odnosno odluci o odobrenju drugim državama članicama NATO-a kojima je Leopard ranije prodala da ih može isporučiti Ukrajini. Isporuka njemačkih borbenih vozila pješaštva Marder već je odobrena.

Francuska je od oružja koje se uvjetno u medijima klasificira kao ofenzivno Ukrajini isporučila izvidnička vozila na kotačima AMX-10RC u konfiguraciji 6 x 6, s topom od 105 milimetara. Topništvo ostaje ključno za ukrajinsku obrambenu sposobnost pa će u sklopu ove isporuke SAD osigurati, uz 18 samohodnih haubica Paladin, i 36 vučnih haubica 105 milimetara, kao i desetke tisuća komada streljiva za ta oružja.

Američka administracija računa da će početak isporuka samohodnih haubica M109 Paladin ukrajinskim snagama pružiti veću zaštitu i sposobnost manevriranja od vučenih haubica M777 koje su prethodno bile isporučene i nadopunit će vatrenu moć i pokretljivost koju su za ukrajinsku stranu osigurale samohodne haubice isporučene od američkih europskih saveznika. Isporuka haubica od 105 milimetara cilja na povećanje učinkovitosti ukrajinskog topništva koje će tako moći selektivno upotrebljavati onoliku vatrenu moć kolika joj je potrebna u određenim operativnim situacijama.

SAD će zajedno s Njemačkom osigurati opremanje ukrajinskih oružanih snaga protuzračnim raketnim sustavom Patriot. Njemačka je odobrila isporuku jedne bitnice tih raketa iz svog arsenala, a Washington će s Njemačkom isporučiti potreban broj projektila za učinkovito borbeno djelovanje. Rakete Patriot po licenciji će se proizvoditi i u njemačkim tvornicama.

Politička odluka

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključuje 50 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2, 500 protuoklopnih projektila TOW i 250 tisuća metaka kalibra 25 milimetara potrebnih za oružne sustave ugrađene na Bradleyima. Uz borbena vozila pješaštva Bradley, isporučit će se i 100 starijih oklopnih transportera M113 uobičajeno naoružanih strojnicama 12,7 milimetara i lanserima protuoklopnih raketa TOW.

Nadalje, u sklopu tog paketa u isporuku je stavljeno i 55 oklopnih minski otpornih vozila MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicles), 138 višenamjenskih terenskih vozila na kotačima HMMWV, poznatih kao Humvee, 18 samohodnih haubica M109 Paladin s 18 vozila za transport streljiva.

Kako je sasvim izgledno da će se borbe na ukrajinskom ratištu nastaviti sve većim intenzitetom i uz sve veće korištenje raspoložive ratne tehnike, nema nikakve dvojbe da će SAD zajedno sa saveznicima nastaviti isporučivati sve veće količine naoružanja i vojne opreme. Washington i europski saveznici iz NATO-a donijeli su političku odluku da neće dopustiti ratni poraz Ukrajine i pri toj odluci će i ostati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI