SVE JE TEŽE ZBOG RUSKIH BRODOVA! Washington kaže da je izvlačenje oborenog drona teško: ‘Vjerojatno je potonuo na značajne dubine’

Izvlačenje američkog nadzornog drona koji se srušio nakon što su ga presreli ruski borbeni zrakoplovi bio bi izazov s obzirom na duboke vode u Crnom moru, rekao je viši general Sjedinjenih Država, nakon što su se pojavila izvješća o ruskim plovilima na mjestu nesreće. Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga general Mark Milley rekao je da su ostaci bespilotne letjelice MQ-9 Reaper bez posade, za koju SAD tvrde da ju je oborio jedan od dva ruska aviona Su-27 potonuli u vode duboke između 1200 i 1500 metara, prenosi Al Jazeera.

“Vjerojatno je potonuo na značajne dubine, tako da bi svaka operacija izvlačenja s tehničkog stajališta bila vrlo teška”, rekao je Milley novinarima. Milley je dodao da će trebati nekoliko dana prije nego što SAD sa sigurnošću sazna veličinu polja krhotina. Moskva, koja niječe da su njezini zrakoplovi bili u fizičkom kontaktu s dronom, rekla je da će pokušati izvući olupinu drona nakon što su se pojavila izvješća američkih dužnosnika koji su potvrdili da su ruski brodovi stigli do mjesta nesreće. Dopisnik ABC Newsa iz Pentagona Luis Martinez objavio je na Twitteru da su dva američka dužnosnika potvrdila prisutnost ruskih brodova na mjestu nesreće u Crnom moru.

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev rekao je u srijedu za TV kanal Rusija-1 da će Rusija pokušati izvući američki špijunski dron. “Ne znam hoćemo li ga moći vratiti ili ne, ali to treba probati. I svakako ćemo raditi na tome. Nadam se, naravno, uspješno”, rekao je.

Milley, s druge strane, je rekao da su SAD poduzele mjere kako bi osigurale da neće doći do gubitka osjetljivih obavještajnih podataka ako bespilotnu letjelicu izvuče Rusija. “Prilično smo uvjereni da ono što je bilo vrijedno više nije vrijedno”, rekao je Milley. Patrušev je također rekao da je incident s dronom dokazao da su SAD umiješane u rat u Ukrajini. “Ovo je još jedna potvrda da su oni izravno uključeni u te akcije, u rat”, rekao je.

Veleposlanik Moskve u SAD-u, Anatolij Antonov, rekao je da je Washington slanje bespilotne letjelice tisućama kilometara od SAD-a i blizu ruskih granica dokazalo da je prikupljala obavještajne podatke za ukrajinsku vojsku kako bi im pomogli u napadima na ruske snage. Ukrajinski dužnosnici upozorili su u srijedu da je obaranje drona signaliziralo namjeru ruskog predsjednika Vladimira Putina da “proširi sukob”. No, budući da su američki dužnosnici rekli da se ruski zrakoplov možda nenamjerno sudario s dronom, a Moskva tvrdila da zrakoplovi nisu fizički ometali letjelicu, čini se da su obje strane bile usredotočene na suzdržanost i sprječavanje vojne eskalacije u vrijeme već napetih odnosa oko Rusije rat u Ukrajini. Milley, američki general, rekao je da je jasno da su presretanje i uznemiravanje drona od strane ruskih zrakoplova bili namjerni, ali nije jasno je li ruski zrakoplov namjerno došao u kontakt s MQ-9  jer je to manevar koji bi također ugrozio ruski zrakoplov . “Je li to bilo namjerno ili ne? Ne znam još”, rekao je Milley.

Ranije je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da je incident vjerojatno nenamjeran. Milley je također razgovarao sa svojim ruskim kolegom, načelnikom Glavnog stožera Valerijem Gerasimovim, u rijetkom telefonskom razgovoru u srijedu, priopćio je Pentagon. Američki ministar obrane Lloyd Austin također je razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom nakon incidenta, ali nije otkrio detalje njihova razgovora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI