To je bolest koja je pogodila američke diplomate: Rusija bi mogla stajati iza ‘havanskog sindroma’

(Foto: AP Photo / Ismael Francisco / Guliver image)

Tajanstveni “havanski sindrom”, bolest koja je pogodila američke diplomate i špijune diljem svijeta, mogao bi biti povezan s energetskim oružjem kojim su raspolagali pripadnici ruske vojno-obavještajne diverzantske jedinice, izvijestila je u ponedjeljak medijska grupacija Insider, prenosi Reuters.

Istraga američke obavještajne službe čiji su nalazi objavljeni prošle godine pokazuje kako je “vrlo malo vjerojatno” da je neka neprijateljska strana odgovorna za bolest o kojoj su prvi put izvijestili službenici američkog veleposlanstva u Havani, glavnom gradu Kube, 2016. godine.

No, Insider, medijska grupacija sa sjedištem u Rigi usmjerena na izvještavanje o Rusiji, tvrdi da su pripadnici jedinice ruske vojno-obavještajne službe (GRU), poznate kao 29155, bili raspoređeni na mjestu događaja zdravstvenih incidenata s američkim osobljem. Cjelogodišnja Insiderova istraga u suradnji sa 60 Minutes i njemačkim Der Spiegelom također je pokazala da su viši pripadnici Jedinice 29155 dobili nagrade i promaknuća za rad povezan s razvojem “nesmrtonosnog akustičnog oružja”.

Ova luka bit će važna veza Europe i Indo-Pacifika! Nalazi se blizu HrvatskeRusija je prethodno negirala bilo kakvu umiješanost. Simptomi bolesti uključuju migrene, mučninu, gubitak pamćenja i vrtoglavica. Insiderovo izvješće također ukazuje da je moguće da se prvi incident sa simptomima “havanskog sindroma” dogodio prije 2016. godine. Prema Insideru, moguće je da su napadi počeli dvije godine ranije u Frankfurtu u Njemačkoj, kada je službenik američke vlade stacioniran u tamošnjem konzulatu izgubio svijest uslijed izloženosti nečeme što bi bilo slično snažnoj energetskoj zraci.

Nema dokaza oštećenja mozga zbog tzv. havanskog sindroma

Prema istraživanjima objavljenima u ožujku, znanstvenici američke vlade nisu pronašli nikakve značajne dokaze oštećenja mozga u skupini saveznih zaposlenika koji su prijavili simptome tzv. “havanskog sindroma”. Znanstvenici Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH) zaključili su da ne postoje razlike u većini kliničkih pokazatelja između skupine 86 zaposlenika i odraslih članova njihovih obitelji koji su prijavili neuobičajene zdravstvene probleme i skupine zdravih dobrovoljaca koji su imali slične radne zadatke.

Simptomi misteriozne bolesti, koje su prvi put prijavili zaposlenici američkog veleposlanstva u Havani i koji su kasnije pogodili diplomate, špijune i drugo osoblje širom svijeta, uključuju pritisak u glavi s glavoboljama, migrenama, vrtoglavicama i problemima s pamćenjem te sa sluhom. “Ti pojedinci imaju simptome koji su stvarni, uznemirujući i jako ih se teško liječi”, rekao je dr. Leighton Chan, glavni znanstvenik Kliničkog centra NIH-a i glavni autor istraživanja, u vezi zaključaka objavljenih u časopisu JAMA.

Sudionici istraživanja, uključujući osoblje koje je bilo stacionirano na Kubi, u Kini, u Beču i SAD-u, bili su podvrgnuti nizu testiranja – kliničkih, slušnih, vizualnih, neuropsiholoških. Izvršene su im različite vrste MRI snimanja kako bi im se istražilo volumen, strukturu i funkciju mozga.

Zaključci dva istraživanja provedena od 2018. do 2022. ne odgovaraju rezultatima istraživanja Sveučilišta u Pennsylvaniji, koji su bili objavljeni u JAMA-i 2019., a koji su pokazali određene suptilne promjene na mozgu kod pogođenih osoba. Chan je rekao da je NIH koristio rigoroznije protokole za MRI snimanja i da je kontrolna skupina bolje odgovarala eksperimentalnoj u smislu radnih zadataka i lokacije boravka. Naglasio je da istraživanja ne mogu isključiti da je simptome izazvao neki vanjski događaj.

Dolaskom Trumpa na vlast kreće zlokobna era u Europi: I Hrvate će zateći novi oblik rata

Dr. David Relman, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, istaknuo je u uvodniku u JAMA-i da su ranija istraživanja zaključila da bi se neki slučajevi mogli objasniti izloženošću radiofrekventnoj energiji, predloživši bolje praćenje pojave bolesti kod zaposlenika američke vlade. Chan je rekao da bi takav pristup mogao izazvati veću zabrinutost kod zaposlenika.

Utjeha pacijentima

Znanstvenici NIH-a utvrdili su da je više od četvrtine pacijenata koji su prijavili simptome razvilo kronično stanje zvano perzistentno posturalno-perceptivna vrtoglavica. Prijavili su i značajno povećanje umora, post-traumatskog stresa i depresije u odnosu prema kontrolnoj skupini.

Zaključci MRI snimki mozga trebali bi “donekle utješiti pacijente” jer nije pronađena veza između neobičnih simptoma i neurodegenerativnih promjena, rekao je Louis French, sudionik istraživanja i direktor Centra izvrsnosti pri Vojnom medicinskom centru Walter Reed.

Američke obavještajne agencije zaključile su prošle godine da je “vrlo malo vjerojatno” da je strani neprijatelj odgovoran za havanski sindorm. Sugerirale su da su prijavljeni simptomi vjerojatno rezultat postojećih zdravstvenih stanja, konvencionalnih bolesti i okolišnih čimbenika. “Mislim da ništa u našem istraživanju tome ne proturječi”, rekao je Chan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI